More

  Жега в парламента! Челен сблъсък за новите данъци

  Малките заведения за хранене с годишен оборот под 100 000 лв. ще преминат на патентен данък от догодина. Това ще донесе допълнителни приходи за общините, защото постъпленията от този данък остават при тях, и ще позволи по-строг контрол, защото кметствата най-добре знаят кой колко маси има и какво е натоварването. Така финансовият министър Асен Василев обяви една от поправките в пакета данъчни закони, които кабинетът одобри на извънредно заседание в понеделник.Те ще се гледат в четвъртък в бюджетната комисия на парламента. Но се очаква челен сблъсък между депутатите и финансовия министър защото много от идеите му не срещат подкрепа. 

  Въвеждането на патентен данък за малките ресторанти е едно от условията, по които Василев и ресторантьорският бранш са постигнали съгласие, за да остане ДДС за тях на сегашните 9%. Останалите промени предвиждат всяко заведение да има ПОС терминал, заплатите да се изплащат само по банков път от ресторанти с над две звезди, а минималната заплата да бъде по-висока от най-ниската за страната.

  Две спорни засега предложения, за които не е ясно дали ще бъдат одобрени от парламента, има още в пакета данъчни промени. Първото е, че ако доставчик на стока или услуга не предостави касова бележка, купувачът да може да откаже да плати. И другото – т.нар. донус-бонус – 10% от укритите данъци да отиват  при този, който е подал сигнал за тях. ДПС се обяви категорично срещу донус-бонус.

  Кабинетът внесе и още една поправка, която предизвика полечика. Тя е в Кодекса на труда и предвижда приравняването на гражданските договори към трудовите, както и отмяната на нормативно признати разходи, които да 

  Радваме се, че се доверявате на StandartNews.bg за всички актуални новини

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  1 Comment

  1. Oh the weather outside is frightful
   But the fire is so delightful
   And since we’ve no place to go
   Let it snow, let it snow, let it snow

   It doesn’t show signs of stopping
   And I’ve brought some corn for popping
   The lights are turned way down

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here