More

  Земеделският министър готви тесла за вноса на храни от Украйна

  В случай, че отпадне забраната за внос на украинско зърно след 15 септември, България сериозно ще завиши контрола над стоките, които влизат в страната от Украйна. Това обяви от парламентарната трибуна земеделският министър Кирил Вътев. По думите му, ще се следи най-вече за тежки метали и радиоактивност.

  „Темата с вноса въобще на храни от Украйна се дискутира от дълго време, не само у нас, но и на всички срещи на министрите на земеделието в целия ЕС, както и отделно на ниво петте фронтови държави, както ги наричат в ЕС. Това е България и останалите страни, въвели забраната. Притесненията на земеделските производители са големи, защото Украйна е мощна земеделска страна. Украйна не изпълнява тежките изисквания за внос на земеделска продукция, това е основателното притеснение, затова ще увеличим контрола над продукцията“, обясни Вътев.

  По думите му и в момента се заобикаля забраната за вноса. „Има внос на сухо мляко, което прави дъмпинг на нашето производство, има внос на украински слънчоглед, който влиза като румънски“, каза земеделският министър.

  Кирил Вътев допълни, че ще покани в събота зърнопроизводителите за среща. „Очакваме днес те да ни представят техните притеснения и въпроси, за да набележим програма за действие“, каза още Вътев.

  По думите му, той като земеделски министър досега е бил „за“ удължаване на забраната за внос, но ще се съобрази с решението на Министерския съвет. Финансовият министър е изнесъл информация, според която отпадането на забраната няма да се отрази сериозно на сектора. Ще бъдат подпомогнати тези земеделски стопани, които имат нужда.

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  1 Comment

  1. „Организиране на детски партита – 10 топ идеи за весели забавления“

   Супер полезно заглавие! Винаги търся нови идеи за детски партита и организиране на забавления за малчуганите. Ще се вдъхновя от тези 10 идеи, за да направя следващото детско парти наистина незабравимо и забавно за всички деца. Благодаря за полезния съвет!

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here