More

  Защо Х съди щата Калифорния?

  Адвокатите на социалната мрежа X (бившия Twitter), собственост на Илон Мъск, подадоха съдебен иск, в който обявиха за противоконституционен нов закон на щата Калифорния –  AB 587. Законът е приет преди година и влиза в сила през 2024 г., като изисква от администрациите на социалните мрежи да докладват за своите практики за модериране на съдържанието, свързано с реч на омразата, расизъм, екстремизъм, дезинформация и чуждестранна намеса в политиката.

  Държавната намеса в модерирането на частни платформи в Калифорния  е особено актуален, тъй като там се намират повечето централни офиси на известните социални мрежи, а приетите щатски закони понякога се разглеждат като предшественици на федералните закони.

   Илон Мъск, който неведнъж се е обявявал за привърженик на абсолютната свобода на словото и който промени методите за модериране на платформата,  все още не се е изказал лично по AB 587, но представители на X ясно изразиха позицията на компанията.

  В своя иск те отбелязват, че калифорнийските власти характеризират закона като обикновена „мярка за прозрачност“, но в действителност той има за цел да окаже натиск върху администраторите на социалните медии да премахват защитено от конституцията съдържание, ако властите го сметнат за проблемно. Чрез този закон, твърдят представителите на X, държавата принуждава администрациите на социалните мрежи да заемат публична позиция по спорни въпроси, които са с ясен политически заряд, „което само по себе си е форма на принудителна реч“. Според ищците корпорацията X има право да прилага всякакви определения и методи за модериране, които сметне за подходящи, на своята платформа.

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  1 Comment

  1. Заглавието на тази публикация говори за историята на Египетската цивилизация и етапите на нейното развитие. Интересно е да се научим повече за древните фараони, пирамидите, и уникалните изследования, които допринасят за нашето разбиране на тази велика култура.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here