More

  Зарица Динкова: България е доверен и надежден партньор, който може да допринесе за укрепване на сигурността на Шенгенското пространство и Европа

  Министърът на туризма се срещна с представители на ЕК

  Палма де Майорка. България е доверен и надежден партньор, който може да допринесе за укрепване на сигурността на Шенгенското пространство и Европа. Това заяви министър Зарица Динкова по време на срещата си с Хюберт Гамбс – генерален директор на Генерална дирекция „Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП“ на ЕК. Двустранната среща се проведе след Неформалната среща на министрите на туризма на ЕС в Палма де Майорка.

  „Улесняването на визовия режим и приемането на България в Шенген ще донесат значителни икономически, социални и културни ползи и ще стимулират пътуванията и туристическия сектор. Разчитаме на вашата подкрепа, за пълноправното ни членство в Шенгенското пространство.“, заяви министър Зарица Динкова.

  „Европейското семейство има нужда от силно правителство в България. Уверени сме, че ротационното правителство ще донесе необходимата стабилност, защото страната ви е ключова за сигурността на границите на съюза и то във време на военни конфликти в Украйна и Израел“, подчерта от своя страна Хюберт Гамбс.

  Зарица Динкова: Целта ни е да подобрим значително начина, по който се представя България в чужбина

  По време на разговора бяха обсъдени и основните предизвикателства, пред които е изправен туристическият сектор в България. Сред водещите беше посочено изтичането на висококвалифицирани кадри извън страната, предимно заради по-високото заплащане.

  По данни на Министерството на образованието едва 20% от завършилите в сферата на туризма работят в сектора, отбеляза министър Динкова. „Аз и екипът ми полагаме сериозни усилия да променим тази тенденция, за да можем да спрем загубата на ресурс от обучени хора.“, допълни тя. За да се случи това, са необходими редица мерки, включително и адаптиране на учебните програми, работната среда и условия, за които страната ни разчита на експертна помощ и от европейските ни партньори.

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  3 Comments

  1. Този коментар е със съдържание, което не може да бъде проверено от модератор.

  2. Aктивно да участва в развитието на туризма в региона. Срещата на министъра на туризма с представители на ЕК е важна стъпка напред за нас, като се утвърждаваме като сериозна икономическа сила. Това дава надежда, че ще се създават нови възможности за развитие на туризма у нас и ще се повиши интересът към България като туристическа дестинация. Очакваме с нетърпение да видим какви конкретни действия ще следват след тази среща и как те ще отразят нашето бъдеще в сферата на туризма.

  3. България като доверен и надежден партньор на Европа може да помогне за укрепването на сигурността в Шенгенското пространство. Министърът на туризма, Зарица Динкова, се срещна с представители на ЕК в Палма де Майорка и разговаряха за улесняването на визовия режим и приемането на български туристи в ЕС. Това е важна стъпка за развитието на туризма в страната ни и за засилването на нашата роля в Европа.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here