More

  Започнаха Есенните литературни дни в Стара Загора

  „В града на улиците прави и талантливите поети“ – както завършва стихотворението „Град“ на Таньо Клисуров, бяха тържествено открити Есенните литературни дни. Своеобразно начало бе поставено с отчитането и награждаването на победителите от X Национален конкурс за поезия “Акад. Николай Лилиев”.

  „С огромно желание и с много труд възстановихме тази невероятна традиция, в нашия град да почитаме поетите с Есенни литературни дни. Ето, тази година, цялата палитра от стихосбирки, премиери на книги, представяне на много заглавия от техните автори, филмите от поредицата „Синелибри“, разбира се и емблематичните конкурси за поезия – всичко това дава пъстрота и разкрива безценното богатство на нашия град. Радвам се, че виждам и толкова млади хора в залата, които да попият тази магия, за да бъдат малко по-далеч от мишката и компютъра. Поздравления за всички участници, номинирани и наградени“, каза пред гостите ресорният зам.-кмет Милена Желева. Тя благодари на квалитетното жури, както и на домакините от Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

  Съвременни български автори, навършили 18 години, имаха право да участват в поетичното съревнование. Тази година журито получи над 500 творби от 173 автори. Оценяващите бяха в състав Таньо Клисуров, Атанас Капралов, Виолета Бончева, Йордан Атанасов, Йордан Пеев. Те отличиха с първо място и специалната награда на кмета на Стара Загора Галина Димитрова от Пловдив за стихотворението ѝ „Град“. Лауреат на Фондация „Космос – Димитър Брацов“ и носител на второ място в конкурса е София Милева от Перник за творбата си „Без свян“. Ненчо Добрев от Ямбол заслужи със стихотворението си „Трева“ третото място и наградата на НЧ „Николай Лилиев-2005“. Поощрителна награда получи Мария Андреева от Стара Загора за „Не плачете спомени“.  

  Есенните литературни дни датират от 1972 година и бяха възродени след дългогодишно прекъсване. Повод Стара Загора да празнува таланта на майсторите на перото са имената, оставили ярка диря в българската и европейска литература. Над 80 знакови имена са родени или работили под липите в рамките само на век.

  Атанас Капралов, член на журито и директор на Национален литературен музей – София, поздрави организаторите и участниците в тазгодишното издание на конкурса. “Безкрайно се радвам, че съм гост на този така прекрасен град. Тук има добра симбиоза между различните институти, свързани с културата. Атмосферата е много специална, Стара Загора диша с пълни гърди и живее с изкуството. Пожелавам да продължи своя път и занапред така, защото за литературата времената не са от най-добрите, но хората на духа са тези, които да правят всичко по силите си тя да се възроди и въздигне. България има своето достойно място и на Балканите, и в Европа“, сподели той с публиката.

  Националният конкурс за поезия в памет на акад. Николай Лилиев се организира от Община Стара Загора, Фондация “Космос – Димитър Брацов”, Дружеството на писателите в града и Регионална библиотека “Захарий Княжески” с подкрепата на НЧ “Акад. Николай Лилиев” и НЧ “Даскал Петър Иванов”.  

  Гости на събитието в Регионалната библиотека бяха още Диана Атанасова, началник на отдел „Култура” на Община Стара Загора, Маргарита Крумова, началник на отдел „Туризъм и младежки дейности“, общински съветници, жители и гости на града, ценители на поезията и изкуството.  Есенните литературни дни продължават с богата програма до 28 октомври.   

  Изпълнението на шест ръце на Мая Пенкова, Теодора и Тимотей Вълкови от Музикална школа „Фортисимо“ при НЧ „Родина“ получи бурни аплодисменти по време на откриващото събитие, както и музикалният поздрав на Вокална студия „Усмивки“. 

  Програма на Есенните литературни дни

  Радваме се, че се доверявате на StandartNews.bg за всички актуални новини

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  4 Comments

  1. бата на Николай Хайтов. Тази публикация ме накара да се замисля за възможността да се намери поезията в най-непочетните места – по улиците на града. Много често сме склонни да мислим, че красотата и изкуството са заключени в институции и музеи, но може би стихотворението може да бъде намерено и в обикновеното ежедневие. Тази публикация ме накара да осъзная, че трябва да отделяме повече внимание на средата около нас и да откриваме съкровищата, които може да ни донесе.

  2. “Градът” на Таньо Клисуров е прекрасно стихотворение, което олицетворява душата на градската среда и изразява тъмните й страни, без да пропуска и красивите моменти. Поетичната форма и силните образи вдъхновяват и ни карат да се замислим за връзката между хората и техния град.

  3. Браво на Таньо Клисуров за стихотворението „Град“! То открива и разкрива различните лица на градския живот. В него се докосваме до емоциите и същността на улиците и талантливите поети, които ги вдъхновяват. Прекрасен начин да видим града през очите на едно поетическо преживяване.

  4. Таньо Клисуров тук се доказва като велик поет, който успява да събере душата на града в няколко стихотворни реда. Той ни вкарва в атмосферата на улиците и ни показва, че талантът за поезия може да се намери навсякъде. Прекрасна публикация, която ни накара да се замислим за красотата на града и поетичното му измерение.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here