More

  Внимание! Кои са болестите, от които трябва да се пазим тази зима

  През зимата във въздуха има не по-малко вируси и бактерии, отколкото например през есента. И самият въздух се променя, а това води до обостряне на някои често срещани заболявания.

  1.           Грип

  Да, това не е изненада, но не бихме могли без това заболяване. Появява се всеки сезон, ако тялото ни е слабо. Но през студения сезон вероятността да се разболеете от грип се удвоява –  сезонът на настинките започва през есента и продължава през цялата зима. Симптомите на грипа са широко известни: треска, хрема, назална конгестия, кихане, дразнене в гърлото. По правило те изчезват в рамките на една седмица.

  2.           Ротавирус

  Изглежда, че това е по-скоро лятна болест и дори празнична: горещ въздух, развалена храна. Но ротавирусът е много активен през зимата. Освен това най-често засяга децата. Неговите симптоми: силно повръщане, диария, летаргия, студени ръце, крака, сухота в устата, треска. За да избегнете заразяване с ротавирус, е важно да поддържате хигиена.

  3.           Астма

  Студеният въздух е основен фактор за появата на астма симптоми, а именно хрипове и задух. Хората, страдащи от астма, е нужно да внимават през зимата. С такъв въздух дишаме по-често и повече през устата, поради което въздухът няма време да се затопли, а това провокира спазми.

  4.           Алергия

  Алергията се засилва и през зимата, като налице са редица симптоми. Това се обяснява с повишена чувствителност към студ, както и продължителен престой в затворени помещения, където контактът с алергени възниква по-често. Алергията е придружена от сърбеж в носа, сълзене на очите, хрема или запушен нос, а понякога и кожен обрив.

  5.           Сърдечен удар

  Според статистиката инфарктите се случват по-често зимно време. В студеното време се вдига кръвното и така се товари повече сърцето. Сърцето също трябва да работи по-усилено, за да поддържа телесната топлина, когато е студено. Сланата също може да причини съдови спазми.

  6.           Артрит

  Много страдащи от артрит казват, че ставите им стават по-болезнени и схванати през зимата. Все още няма точни причини за това явление, но се считат за възможни повишаване на атмосферното налягане, честа хипотермия, настинки, които намаляват общия тонус на тялото и дефицит на витамин D.

  7.           Пневмония

  Причинява се от навлизане на вируси или бактерии в белите дробове, в резултат на което белодробната тъкан не може правилно да получава кислород. Симптомите включват стягане в гърдите, хрипове, кашлица с храчки и висока температура.

  8.           Бъбречни заболявания

  Студът е виновникът за обостряне на пиелонефрит. Основното правило в този случай е да не се оставяте да настинете. Това не означава, че трябва да жертвате красотата в името на топлината,  можете да се обличате стилно, но в същото време топло дори през студения сезон.

  9.           Сезонно афективно разстройство (SAD)

  Това е  състояние на апатия, един от случаите на депресивно разстройство. В този случай могат да настъпят резки промени в емоциите – от гняв до сълзливост. Една от причините е липсата на витамин D и по-късият светъл ден, което води до смущения в производството на серотонин (хормона на радостта) и мелатонин (хормона на съня).

  Радваме се, че се доверявате на StandartNews.bg за всички актуални новини

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  3 Comments

  1. през останалите сезони. Това е важна информация, която трябва да вземем предвид, особено по време на пандемия. Зимата носи със себе си увеличаване на респираторни заболявания, което може да бъде свързано и с наличието на повече вируси и бактерии във въздуха. Затова, важно е да спазваме хигиенните мерки, да се избягва близкият контакт със замърсени повърхности и да се подсилва имунната система. Само по този начин можем да се предпазим от различни заболявания и да поддържаме своето здраве по време на зимните месеци.

  2. като става по-сух и по-студен, което допринася за по-лесното разпространение на различни заболявания. Ето защо е изключително важно да се подсилват имунната система и хигиената през студените зимни месеци. Носенето на маски и редовното измиване на ръцете се превръщат в основни мерки за предпазване от вируси и бактерии. Освен това, препоръчително е да се избягва многолюдните места и да се поддържа постоянно вентилиране в помещенията. Здравето ни е важно и трябва да го защитаваме активно през цялата година, а особено през зимата.

  3. това може да повлияе на нашето здраве. Затова е важно да вземаме предпазни мерки, като поддържаме хигиена на ръцете и правилно проветряваме помещенията, за да намалим риска от инфекции. Тези малки стъпки могат да направят голяма разлика в нашето здраве и благополучие. Защитавайки себе си, защитаваме и хората около нас. Пазете се и бъдете здрави!

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here