More

  Ваня Григорова за Терзиев: Страх го е от дебат с мен. А как ще се изправи срещу лобизма?

  Ваня Григорова и групата на общинските съветници от БСП ще предложат промени, с които да бъдат удължени сроковете в договорите за наем на павилиони и сергии на столичните пазари с цел по-справедлив достъп и повече предвидимост за търговци и производители.

  Кандидатът за кмет на Местна коалиция „БСП за България“ продължи срещите си с граждани, този път на Женския пазар.

  С лидера на БСП – София и общински съветник Иван Таков разговаряха с работещите там, за да се запознаят с конкретните им проблеми и искания. Към обиколката се включиха и представители на ръководството на емблематичния за столицата Женски пазар.

  Високи наеми, високи разходи за ток и вода, липса на свободен достъп до тоалетни, както и невъзможност дългосрочно да планират инвестициите си – от това се оплакаха търговци и производители на Женския пазар в срещите си с Ваня Григорова.

  Те разказаха, че всяка година трябва да участват в търгове, но хора, които работят там от двайсет и повече години често се случва да бъдат изместени от новодошли търговци или от производители на разсад, които предлагат високи цени и печелят, но само след два месеца се отказват.

  Дългогодишни търговци поискаха да имат възможност за отстъпка или месец „ваканция“ през най-студените зимни дни, без да губят правото да ползват мястото си на откритите сергии. Те се оплакаха, че правят инвестиции, стават разпознаваеми, клиентите научават къде е тяхната сергия и на третата година са принудени да напуснат павилиона.

  „Големият проблем на производители и търговци на Женския пазар са краткосрочните договори, които се сключват с тях. И когато наемат павилион и направят някаква инвестиция, те не могат да я изплатят, нямат никаква предвидимост, поради което за тях е трудно да оцеляват, коментира Ваня Григорова след срещите си с хората.

  „Това, което смятаме да направим в следващия мандат, е да предложим и да се преборим за промени в две от наредбите, които регламентират продължителността на наемите – така, че за павилионите договорите да станат до 7-годишни, вместо максимум за 3, а за сергиите – вместо да са година за година, да бъдат до 3-годишни“, каза Ваня Григорова.

  Тя беше категорична, че хората, които целогодишно са на пазара, имат право на предвидимост.

  „Въпросът е да убедим и другите колеги от Столична община“, добави тя.

  По време на обиколката си на Женския пазар Ваня Григорова беше посрещната изключително топло и радушно, минувачи и търговци се спираха, за да се ръкуват или да се снимат с нея, да разменят думи и сърдечни пожелания да спечели поста столичен градоначалник в неделя. Не липсваха и коментари за проваления дебат с опонента й.

  Смятам, че дебатът трябва да се води публично пред широка публика, каза Ваня Григорова и допълни:

  „Този опит за неглижиране на изключително важния дебат за столицата смятам за пренебрежение и приемам като липса на базова политическа култура. Аз продължавам срещите с гражданите на терен. Очевидно е, че софиянци трябва да направят своя информиран избор в неделя без да чуят нашите аргументи и тези в дебат между нас“.

  Очевиден е опитът и на неговия екип да избяга от дебат с мен, каза още Ваня Григорова.

  „В крайна сметка, ако го е страх да се яви на дебат с основния опонент за поста, аз се чудя как господин Терзиев ще намери сили и кураж да се изправи срещу лобизма, който се вихри в Столична община от десетилетия и който я направи най-голямата „агенция“ за продажба на недвижими имоти. Този лобизъм има нужда от гръбнак срещу него, а не от човек, който се крие от камерите и от жена, която е другият кандидат за позицията“, добави Григорова.

  Радваме се, че се доверявате на StandartNews.bg за всички актуални новини

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  5 Comments

  1. които да засилят контрола и прозрачността в общинските съвети. Това е важна и необходима стъпка за подобряване на демократичния процес в местните общности. Гражданите трябва да имат възможност да бъдат информирани и да участват активно в решаването на проблемите, които засягат техния живот и средата, в която живеят. Подкрепям идеята за създаване на платформа за онлайн обществено обсъждане на важни въпроси и включване на гражданското общество в процеса на вземане на решения. Това ще допринесе за по-голяма отговорност и прозрачност в работата на общинските съвети и ще насърчи активното гражданско участие.

  2. еи в град София. Това ще даде възможност на малките бизнеси да работят по-сигурно и да имат по-дълъг период за възстановяване на инвестициите. Според Григорова, това е важна мярка за стимулиране на предприемачеството и за развитието на местната икономика. БСП смята, че държавата трябва да подкрепя и насърчава малките и средните предприятия, които са създаватели на работни места и приносят важен приход за градовете.

  3. а наем между наемодателите и наемателите. Това е много важна мярка, особено в периода на икономическа несигурност, която преживяваме в момента. Удължаването на сроковете в договорите ще даде по-голяма сигурност на наемателите и ще им помогне да планират бюджета си по-добре. Приемането на тази промяна е в интерес на всички страни и трябва да бъде подкрепено от всички политически сили. Браво на Ваня Григорова и групата на общинските съветници от БСП за инициативата!

  4. Това предложение на Ваня Григорова и групата от общинските съветници на БСП е много важно за гражданите. Удължаването на сроковете в договорите за наем ще помогне на хората да се осигурят с по-дълъг период от време и по-голяма сигурност за жилищната си ситуация. Това е мярка, която насърчава стабилността в нашето общество и е отлична инициатива. Надявам се, че тя ще бъде приета и реализирана възможно най-скоро.

  5. а наем за общински имоти. Това е много положителна инициатива, която ще помогне на предприемачите и бизнесите да си планират и утвърждават по-дългосрочни стратегии. Увеличаването на сроковете в договорите за наем е необходимо, особено във време на несигурност и промени. Това може да даде възможност на наемателите да развиват дългосрочни проекти и да инвестират в собственото си бизнес. Надявам се, че предложението ще бъде прието и ще допринесе за развитието на местната икономика.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here