Къде се намира в момента отвлеченият танкер „Galaxy Leader“, чийто капитан е българин. Наш сънародник е и един от 25-имата моряци на борда. Сред екипажа има още граждани на Украйна, Филипините и Мексико.

ВИЖ ОЩЕ: Смразяващи подробности за отвлечените български моряци

Транспондерите на кораба са били активни последно вчера следобед, когато е бил източно от порт Судан. Тръгва преди три дни от Турция и пътува към Индия. Похитен е от бунтовници хуси в Червено море.

ВИЖ ОЩЕ: Ислямски екстремисти отвлякоха кораб с българи на борда

Плавателният съд е собственост на британска компания, частично притежавана от израелския магнат Ейбрахам Унгар, известен като Рами. Плавателният съд е взет на лизинг от японска компания.

Днес представител на хусите в Йемен съобщи, че танкерът е отвлечен и се намира на пристанище Салиф в провинция Ходейда в Йемен.

Кои са хусите?

Бунтовниците са подкрепяни от Иран и вече извършиха редица атаки срещу Израел от началото на войната с Хамас. Ракети и дронове летят от посока Йемен към Израел от седмици. По-рано днес техен говорител заяви, че всички кораби – собственост или опериращи под израелски флаг, са мишена, обяснява БНТ.

Военният им говорител Яхя Сари написа в социалните мрежи следното предупреждение към всички държави по света – „да изтеглят своите граждани част от екипажи на такива кораби, да не правят доставки до тези кораби и да не приближават свои плавателни съдове до тях“.

Преди седмица същият военен говорител се закани, че предстоят нападения срещу израелски кораби в Червено море и Бабелмандебския проток, който свързва Червено море с Аденския залив на Арабско море.

„Нашите въоръжени сили изстреляха множество балистични и управляеми ракети, както и значителен брой дронове срещу различни мишени на израелския враг в окупираните територии. Йеменските въоръжени сили потвърждават, че това е третата подобна операция в подкрепа на нашите палестински братя. Подчертаваме, че ще продължим да извършваме още атаки с ракети и дронове, докато израелската агресия не спре“, заяви Сари на 31.10.2023 г.

Хусите са съозници на Техеран – част от така наречената „ос на съпротивата“ срещу Израел. Иранският външен министър Хосеин Амирабдолахян заяви днес, че групировките на съпротивата са активирали целия си капацитет, за да засилят натиска върху Израел.

Само дни по-рано иранският лидер Али Хаменей призова да бъдат забранени доставките на петрол и храна за Израел през Червено море, Персийския залив, Оманско море и Суецкия канал. Хусите контролират по-голямата част от западен Йемен, както и столицата Сана. От 2015-та година водят война с про-правителствените сили, подкрепяни от Саудитска Арабия.

Новината за отвлечения танкер идва, след като катарският премиер шейх Мохамед бин Ал Тани съобщи, че остават само „малки“ пречки преди да бъде финализирана сделка за освобождаване на заложниците, държани от Хамас. Израелският премиер Нетаняху твърди все пак, че нищо не е договорено и изключи обявяване на примирие в Газа.

 

 

Вижте всички актуални новини от StandartNews.bg