More

  Уникална находка на астрономи! Парче от Луната обикаля около Земята

  Уникална находка на астрономи! Парче от Луната обикаля около Земята | StandartNews.com

  Източник: universemagazine.com

  Учени откриха още доказателства, че близък до Земята астероид е парче, изхвърлено от Луната, съобщи Лайв сайънс.

  Астероидът Камо’оалеуа (Kamo’oalewa) – хавайско име, което означава „осцилиращ фрагмент“, е голям колкото виенско колело и е на орбита до 14,4 милиона километра от Земята всеки април. Откакто е открит през 2016 г., специалистите се чудят какъв е произходът му. Анализ от 2021 г. показва, че съставът на Камо’оалеуа е сходен на лунния.

  Ново изследване, чиито резултати са публикувани в сп. Communications Earth & Environment, описва възможен начин, по който удар от древен астероид би могъл да насочи космическата скала към сегашната й траектория. Учените предполагат, че може да има повече лунни парчета, движещи се из Слънчевата система.

  „Сега установихме, че Луната е по-вероятният източник на Камо’оалеуа“, казва в изявление водещият автор Рену Малхотра, планетолог от университета на Аризона.

  Две необичайни орбитални свойства са привлекли вниманието на астрономите, за да изследват Камо’оалеуа. Първо, като „квазисателит“ на Земята, той е толкова близо до нашата планета, че изглежда сякаш обикаля около нея, въпреки че действителният му орбитален партньор е Слънцето. Второ, според прогнозите астероидът ще се придържа плътно до Земята в продължение на милиони години, докато много близки до планетата ни обекти остават наоколо само за десетилетия.

  Тези аномалии са накарали астрономите да извършат анализ на спектрите на астероида през 2021 г. Светлината, излъчвана и погълната от Камо’оалеуа, показва, че той вероятно е изграден от лунна скала.

  Като са симулирали удари на астероиди в Луната и гравитационните сили, на които са подложени изхвърляните парчета, учените са установили малка възможност някои от скалите да се окажат в околоземна орбита. Преди това астрономите са очаквали лунният материал или да се върне обратно на повърхността на спътника ни, или да падне на Земята, но не и да застане в орбита около Слънцето.

  Радваме се, че се доверявате на StandartNews.bg за всички актуални новини

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  3 Comments

  1. ата. Това е уникална находка, която прави една от най-големите мистерии на космоса все по-разбираема. Интересно е да се види как това парче от Луната продължава да обикаля около Земята и как това влияе на нашата планета. Научните открития в космоса непрекъснато ни удивляват и откриват нови информации за произхода и състава на нашата Слънчева система.

  2. Това е интересна новина за астрономиите откритие. Фактът, че съставът на астероида Камо’оалеуа е подобен на лунния, подкрепя идеята, че той може би е парче, изхвърлено от Луната. Това предоставя допълнителни данни и проследява произхода на астероида. Вълнуващо е да видим какви нови открития могат

  3. 1 г. на лунни образци, получени от мисията Apollo на НАСА, показа, че астероидът съдържа елементи, които са характерни за Луната. Това е първият случай, в който астрономите засичат парче от Луната, което обикаля около Земята. Откритието е от голямо значение за изучаването на произхода и еволюцията на соларната система и може да ни помогне да разберем повече за Луната и далечните кътчета на Вселената.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here