More

  Унгария си каза мнението за решението за украинското зърно у нас

  Будапеща съжалява, че София не удължи след 15 септември забраната за внос на зърно от Украйна, което ощетява фермерите във всички страни от Централна Европа. Това заяви министърът на земеделието на Унгария Ищван Наги, коментирайки в интервю за списание Vilag Gazdasag решението на българското правителство да наложи ембарго върху вноса на 24 вида украински селскостопански продукти от 16 септември, пише сайтът fakti.bg.

  Полша и Словакия също обявиха, че ще запазят забраната за доставки на зърно от Украйна, докато Румъния възприе подход на изчакване, заявявайки, че ще види какви предложения ще подготви Украйна до 18 септември, за да контролира износа си. „В същото време съжалявам, че българите решиха тази седмица да не удължават забраната за внос от Украйна“, каза шефът на земеделското министерство и припомни, че ембаргото, наложено от Европейската комисия върху вноса на четири вида зърнени и маслодайни семена в пет страни от Централна Европа – пшеница, царевица, рапица и слънчогледови семена – изтече на 15 септември.

  Наги отбеляза, че в тези страни, засегнати от украинския дъмпинг, „най-сериозните проблеми, пред които са изправени фермерите сега, са осигуряването на безопасността на съхранение на реколтата след прибирането й“. 

  Министърът каза още, че през 2022 г. общият обем на вноса на украински зърнени и маслодайни семена в Унгария възлиза на 2,5 милиона тона, от които 1,8 милиона тона са внесени директно, а 0,7 милиона тона са дошли транзитно през други страни. Тази година в резултат на ембаргото този обем вече е намалял до 300 000 тона. Според министъра това е сравнимо с показателите от предходни години, когато вносът на селскостопански продукти от Украйна възлизаше на „около 40-60 хиляди тона годишно“.

  Благодарение на забраната унгарският пазар на зърно „избегна пълен колапс, капацитетът за съхранение не беше запълнен до капацитет и вътрешното търсене остана непокътнато“, подчерта Наги. В същото време цените на зърното в Унгария все още са по-ниски, отколкото например на водещата стокова борса MATIF в Париж. Тази ситуация се наблюдава в целия регион на Централна Европа. „Въпреки забраната все още се усеща ценовият ефект от навлизането на евтини украински стоки на европейския пазар“, обясни шефът на земеделското ведомство.

  Той смята, че запазването на ембаргото трябва да отслаби спекулативните настроения и да стабилизира националния пазар на зърно. „Удължаването на забраната е от първостепенно значение, за да се гарантира, че имаме достатъчно капацитет за съхранение за съхранение на есенната реколта и че вътрешните продажби няма да се сринат“, каза министърът.

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  1 Comment

  1. Съжаляваме, че българското правителство не удължи забраната за внос на зърно от Украйна. Това решение ощетява фермерите в цяла Централна Европа, включително и фермерите в Унгария. Шефът на земеделското министерство на Унгария изрази разочарование от решението на Будапеща и призова за запазване на забраната за внос в други страни от региона. Очакваме и другите страни-членки на ЕС да направят съответните стъпки за защита на своите селскостопански сектори.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here