More

  Турската опозиция избра нов лидер! Кой ще се изправи срещу Ердоган

  Най-голямата турска опозиционна формация – Народнорепубликанската партия (НРП) – избра снощи за свой нов председател 49-годишния Йозгюр Йозел, слагайки край на 13-годишния мандат на досегашния лидер Кемал Кълъчдароглу, предаде Ройтерс. Агенцията отбеляза, че това става в момент, когато Турция се подготвя за важни местни избори през март 2024 г.

  От 2011 г. Йозел е депутат, а от 2015 г. е заместник-председател на парламентарната група на НРП. Той обяви кандидатурата си през септември, след като на президентските и парламентарни избори през май Кълъчдароглу и НРП претърпяха болезнено поражение от президента Тайип Ердоган и неговия управляващ политически алианс.

  Йозел получи 812 от 1366 възможни гласа на напрегнат, продължил часове партиен конгрес в Анкара, при гласуване в два тура.

  original

  „Това е най-голямата чест за мен в живота ми“, заяви Йозел след огласяване на резултатите и благодари на Кълъчдароглу за работата му в партията. „Поемаме по пътя към победа на местните избори“, добави той.

  „Вярвахме в превръщането на безнадеждността в надежда, изпълнени сме с надежди“, каза Йозел, заобиколен от аплодиращи го членове на партията, застанал до кмета на Истанбул Екрем Имамоглу.

  След поражението си на изборите Кълъчдароглу беше подложен на остри критики заради отказа си да се оттегли като лидер на НРП, създадена от основателя на съвременна Турция Мустафа Кемал Ататюрк. През 13-те му години начело на партията, тя не успя да надхвърли историческия таван от 25% подкрепа в национален мащаб.

  „До днес носех с чест наследството на нашия велик водач Ататюрк. А днес, с решението, което делегатите на нашия конгрес взеха, се сбогувам с поста на председател“, заяви Кълъчдароглу в платформата „Екс“ след обявяването на резултатите и поздрави Йозел.

  Сега Йозел ще поведе НРП към местните избори на 31 март, където партията се надява да запази ключовите общини, спечелени през 2019 г., в това число столицата Анкара, най-големия град Истанбул и други големи градове.

  Новият председател на НРП беше избран на започналия вчера двудневен извънреден партиен конгрес.

  Радваме се, че се доверявате на StandartNews.bg за всички актуални новини

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  2 Comments

  1. ри. Изборът на новия председател на Народнорепубликанската партия може да има дългосрочни последици за политическата ситуация в Турция. Народнорепубликанската партия е най-голямата опозиционна сила в страната и желанието й за промяна на лидерството може да промени динамиката на политическата борба в Турция. Йозгюр Йозел ще има тежката задача да води партията и да я превърне в по-силна сила срещу управляващата партия. Това е важна стъпка за опозицията и може да доведе до промяна в политическия пейзаж на Турция.

  2. ция, Републиканската народна партия (CHP), обяви план за местно икономическо развитие в страната. Правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган отговори с критики и обвинения в политическа манипулация. Въпреки това, планът на CHP включва идеи за решаване на икономическите проблеми в страната, като насърчаване на инвестиции, прозрачност в управлението и намаляване на безработицата. Част от мерките включват подобряване на инфраструктурата, подкрепа за малките и средни предприятия и насърчаване на туризма. CHP се надява, че тези идеи ще помогнат за стабилизиране на икономиката и подобряване на жизнения стандарт на гражданите в Турция.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here