More

  Торнадо с парите. Топ икономист предрече грандиозна промяна

  Торнадо и с парите ни. Топ икономист предрече грандиозна промяна. Задава се ситуация, в която ще наблюдаваме сериозни процеси в пазара на труда. Считам, че безработицата ще се увеличи, което в някаква степен ще се отрази негативно и върху кредитите. Това прогнозира в Бургас Кузман Илиев, икономист и финансов анализатор, основател на организацията „България може сама“.

  Според Илиев причината за това е във все по-отчетливите процеси в световната икономика, в които приходите се свиват, а разходите се увеличават.

  У нас това ще доведе след себе си две неща – свиване на разходите за заплати или съкращаване на работници, посочи Илиев по време на деветата Национална конференция на Националното сдружение „Недвижими имоти“.

  „Ако човек се депресира и започне да си мисли, че никой не мисли за него, никой не му звъни за рождения ден, нека пробва да не си плати вноската по ипотечния кредит например. Тогава рязко ще разбере, че някой много се интересува от него.

  Натам вървим – към малко по-сложно време. Изключително неестествена и ненормална е ситуацията, която наблюдаваме в Съединените американски щати. Там лихвата по ипотечния заем е 7,5 на сто – рекорден исторически връх по лихвите, а в България те са под 3 на сто.

  Това е много характерно за страна, която се намира в периферията на някакъв кръг. В нашия случай това е еврозоната.

  Центърът винаги експлоатира периферията – това може да се нарече, ако щете, валутен империализъм, но аз използвам собствен термин „кръводарителска икономика“, каза Илиев, цитиран от Pariteni.bg.

  Когато си в периферията, инфлацията винаги е по-висока, при теб процесите винаги идват по-бавничко, но удрят по-тежичко, коментира той, като даде пример с лихвените равнища, които Европейската централна банка повишава, но това не се усеща у нас.

  „Странно – трансмисията не работи. Но всички икономисти са наясно, че тази трансмисия не работи, защото ние, бидейки в борд, не следваме плътно евросистемата все още.

  Имаме наша огромна депозитна база и тези пари в момента банките могат да ги пласират. Но това ще се промени в мига, в който сигурността се усети много мощно у нашите партньори.

  Виждаме германците в момента – те са в рецесия на практика от няколко месеца. Там не могат да обърнат нещата към позитивен растеж, а това са нашите основни търговски партньори. Огромната си част ние изнасяме към тях“, каза Кузман Илиев.

  Той допълни, че тези процеси ще засегнат и България – лихвите ще се повишат на фона на намаляващия разполагаем доход.

  „Това ще се усети при онези, които днес имат някой и друг лизинг, ипотечен кредит, вземат 5000-6000 лева заплата, работят много, но в един момент ще се окаже, че месечна вноска по заема се е покачила със 150-200 лева и сметката няма да излезе.

   В САЩ се случва това и прави впечатление, че започват да се използват спестяванията и кредитните карти „бумтят“, тоест, буферите се изяждат.

  Според мен и българите в момента имат едни буфери и държат парите си на депозити, защото няма в какво да ги инвестират“, каза още Илиев.

  Радваме се, че се доверявате на StandartNews.bg за всички актуални новини

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  1 Comment

  1. Интересна и актуална публикация. Торнадо се явява сериозна заплаха и за човешки живот, и за икономиката на даден регион. Винаги трябва да бъдем готови да се справим с тези природни бедствия и да инвестираме в предпазни мерки за тяхното предотвратяване и помощ за пострадалите.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here