More

  Тъжно. Отиде си знаменит астронавт

  Томас Кен Матингли, американският астронавт, който посети Луната през 1972 г., почина на 87-годишна възраст във вторник, потвърди НАСА.

  Матингли е най-известен с ключовата си роля в осигуряването на безопасното завръщане на „Аполо 13“, след като е отстранен от екипажа поради риск от рубеола.

  По-късно той поема ролята на пилот на командния модул на мисията „Аполо 16“ и е командир на космически кораб в две мисии на космическата совалка.

  „На 31 октомври загубихме един от героите на нашата страна. Матингли беше ключов за успеха на нашата програма „Аполо“, а ярката му личност ще гарантира, че ще бъде запомнен в историята“, заяви Бил Нелсън от НАСА, предаде „Вести“.

  Роден през 1936 г. в Чикаго, Матингли се присъединява към военноморските сили на САЩ малко след като завършва университета през 1958 г., където лети с реактивни самолети.

  Благодарение на уменията си като пилот Матингли е избран за пилот на командния модул на злополучната мисия „Аполо 13“ през 1970 г.

  Поради контакт с болен от рубеола и риск и той да е заразен, Матингли е заменен от резервния пилот Джак Суигърт само 72 часа преди изстрелването.

  „Аполо 13“ стартира на 11 април 1960 г. със Суигърт на управлението, придружен от астронавтите Джим Ловел и Фред Хейз.

  Около 56 часа след изстрелването кислороден резервоар номер две се взривява на борда на капсулата „Аполо 13“, което предизвиква повреда и на резервоар номер едно.

  В този момент Ловел се обажда в центъра за управление на мисията с думите: „Хюстън, имаме проблем“.

  Без кислород за дишане и захранване на горивните клетки на совалката, целта на мисията става просто безопасното връщане на екипажа на Земята.

  Матингли, който така или иначе не се разболява, отива в контрола на полетите и разработва процедури за пестене на енергия, така че превозното средство да може успешно да навлезе отново в атмосферата и да осигури оцеляването на астронавтите.

  С помощта на инженерните си познания Матингли измисля начини, по които екипажът да пести намаляващата енергия на совалката, за да направи възможно завръщането.

  В по-късни интервюта Матингли омаловажава участието си в безопасното завръщане на мисията „Аполо 13“. Мисията е драматизирана във филма „Аполо 13“ от 1995 г., в който Матингли е изигран от Гари Синиз.

  След отстраняването му от „Аполо 13“ Матингли е включен в мисията „Аполо 16“ през 1972 г., която лети до Декартовите възвишения на Луната, за да събере скални проби.

  По време на кариерата си Матингли прекарва 504 часа в Космоса, включително един час и 13 минути извънредна дейност по време на полета на „Аполо 16“.

  За времето прекарано там Матингли казва: „Имах много осезаем страх, че ако видя твърде много, няма да мога да си го спомня. Беше толкова впечатляващо.“

  Матингли е член на помощния екипаж на „Аполо 8“, първата мисия, която посещава Луната, и на „Аполо 11“, при която първият човек стъпва на Луната.

  Освен това той има водеща роля в разработването и тестването на скафандъра и раницата от ерата на „Аполо“.

  След работата си по мисиите „Аполо“ той помага за стартирането на програмата на НАСА за космически совалки и дори командва първия полет на совалката.

  Радваме се, че се доверявате на StandartNews.bg за всички актуални новини

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  2 Comments

  1. е впечатляваща фигура в историята на космическите изследвания. Той не само се превърна в един от най-младите астронавти, оставил следа на Луната, но и извърши експерименти и изследва важни научни въпроси. Публикацията ни дава интересна перспектива върху живота и приключенията на Матингли, като ни припомня за величието и значимостта на човешката изследователска духовност.

  2. върху причини, който не са посочени. Това е голяма загуба за научната общност и за целия свят. Томас Кен Матингли беше истински герой и вдъхновение за много хора. Неговите подвизи и достижения ще останат в историята на изследването на космоса. Поклон пред един велик човек!

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here