18.8 C
София
More

  Швейцария премахва граничния контрол по въздух за България и Румъния

  Паспортните проверки на швейцарските летища за хората, пътуващи по въздух от и до България и Румъния, ще бъдат премахнати. Днес правителството на Швейцария се съгласи да последва решението на ЕС за отмяна на граничния контрол по въздух и вода за България и Румъния, съобщи БТА, цитирайки швейцарското радио „Суисенфо“.

  На 30 декември Съветът на ЕС единодушно реши да премахне проверките по вътрешните водни и въздушни граници за българските и румънските граждани, считано от 31 март. Ще остане само контролът по сухоземните граници, но Съветът посочи, че предстои в бъдеще да бъде взето решение и по този въпрос, отбелязва „Суисенфо“.

  Швейцария, която е член на европейската Шенгенска зона за безвизово пътуване, ще последва този пример. Румъния и България от своя страна също ще могат да издават шенгенски визи, заяви швейцарското правителство.

  Опитът с присъединяването на Хърватия към Шенгенското пространство на 1 януари 2023 г. показа, че подобно решение не води до чувствително увеличение на имиграционните потоци, посочи нечленуващата в ЕС Швейцария.

  София и Букурещ се съгласиха да засилят борбата си срещу незаконната миграция. България и Румъния, членки на ЕС от 2007 г., освен това предприеха стъпки за цялостно прилагане на европейското право, което предвижда молбите за убежище да бъдат обработвани в страната, в която мигрантите са пристигнали, допълва „Суисенфо“.

  4.6/5 - (46 votes)

  Последни публикации

  Свързани публикации

  1 коментар

  коментарите са затворени.