Стихията „Киарън” лети към България, носейки страх и ужас още утре.

ВИЖ ОЩЕ: Потоп! Европа е в ужас

Периферията на мощната буря, която удари Европа, ще достигне страната ни на 4 ноември. „Киарън” уби шестима души във Франция, Белгия и Нидерландия, затвори летища, железопътния, фериботния транспорт и училища.

1 милион и 200 хиляди домакинства във Франция останаха без ток. Десетки фериботни и влакови маршрути бяха преустановени, а в Париж парковете и градините бяха затворени.

Явленията започват още тази нощ, като първи ще усетят промяна на времето Северозападна България. Ще има условия и за шквалови явления, съобщава Meteo Balkans.

Според ЕС и ГФС на 4-ти ноември, през страната ще премине добре изразен студен атмосферен фронт и свързан с него средиземноморски циклон. Очакваме много силни пориви на вятъра над Централна и Източна България, като на много места ще се разразят и силни гръмотевични бури.

Според SPM, ще има условия и за суперклетки! Бурите ще имат потенциал да причинят и материални щети.

Метеоролозите на Meteo Balkans очакват обстановката да бъде силно форсирана. Има вероятност дори за едра градушка. Поривите на вятъра ще надминат 100 км/час, а обстановката, която се създава много прилича на тази през 2008 година на 22-ри април.

Тогава над Североизточна България, бяха наблюдавани и четири торнада. Подобна обстановка крие и риск от възможни слаби торнада (около F0-F1) вградени в суперклетките, но все пак нека да не пресилваме нещата.

Съветваме да избягвате пътуванията и проходите, пишат метеоролозите на Meteo Balkans.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от StandartNews.bg