More

  Стара Загора отбеляза 138 години от Съединението на България

  По повод 6 септември – Ден на Съединението на Княжество България с Източна Румелия,   Община Стара Загора и Втора Тунджанска механизирана бригада организираха общоградски ритуал за преклонение пред делото и подвига на участниците в Съединението с полагане на венци и цветя  пред паметника „Защитниците на Стара Загора“ в парк „Пети октомври“. Водещ на събитието бе актьорът Ивелин Керанов.

  В отбелязването на паметната дата се включиха заместник-кметовете на Стара Загора Радостин Танев, Милена Желева и Красимира Чахова, председателят на Общински съвет Мария Динева, общински съветници, областният управител на Стара Загора Ива Радева и заместник областните управители Теодора Нончева и Методи Марков.

  Венци и цветя в знак на признателност поднесоха Община Стара Загора, Втора Тунджанска механизирана бригада, Общински съвет Стара Загора, Областна администрация Стара Загора, Тракийски университет Стара Загора, представители на местната и държавната власт, политически партии и неправителствени организации, признателни граждани.

  Празника отбелязват и в шест старозагорски села – Сладък кладенец, Оряховица, Пряпорец, Малко Кадиево, Змейово и Стрелец.

  В знак на съпричастност към хората, засегнати от бедствената ситуация в община Царево, празничният концерт по повод Деня на Съединението, който бе предвиден да започне от 11.00 часа на площада пред Общината, бе отменен.

  На 6 септември 2023 г. се навършват 138 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. След Берлинския конгрес от 1878 г. България е разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя). Българското население, останало под османска власт, се стреми към обединяване с освободените българи.

  През 1880 г. е създаден Българският таен централен революционен комитет (БТРЦК), който се заема със задачата да осъществи обединението на Княжеството с Източна Румелия. За да се координира работата с местното население, се учредяват комитети „Съединение“.

  На 6 септември 1885 г. в Пловдив навлизат отрядите на Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев. Арестуван е областният управител на Източна Румелия – Гаврил Кръстевич. Създадено е временно правителство начело с д-р Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България. Два дни по-късно княз Александър Батенберг с нарочен манифест утвърждава присъединяването на областта. 

  С решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г., денят е обявен за официален празник на страната.

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  1 Comment

  1. Подвигът на участниците в Съединението е отлично отбелязан в Стара Загора. Браво на организаторите и на всички, които се включиха в специалния ритуал!

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here