More

  Стълбище в скала води до нещо уникално

  Средновековната крепост Петрич кале е позната още като Петрича. Тя се намира близо до гара Разделна. Село Разделна, което пък от своя страна се намира на 30 км от морския град Варна. До самата гара се стига с влак или с кола. От там, за да се стигне до началото на маршрута за крепостта, се минава през село Разделна.

  В края на селото се завива наляво и се продължава по неасфалтиран път в сравнително добро състояние. Гарата е отправната точка в това пътешествие. За да стигнете до нея може да използвате влак на ЖП линията Варна – София или автомобил.

  original

  Панорамата която ще видте, показва бистрото Варненско езеро, Девненския канал, красивите, заобикалящи скали и село Разделна от високо. До останките от крепостта се стига по метално стълбище, което е вкопано по изумителен начин в самите скали. То е с дължина около 20 метра, като то води към два огромни водни резервоара с вместимост над 700м.

  В далечината може да видите и метална пирамида, до която се намира интересният скален манастир, вкопан в скалите. Може да се разходите и до него, тръгвайки по тясна пътечка. 

  original

  Крепост „Петрич кале“ (или „Петрича“) е била важна крепост в отбранителната система на средновековната българска държава.  Крепостта датира от Vв но за известен период е била разрушена и изградена отново през XI-XIIв. При своите разкопки и проучвания в местността, археолозите откриват ров, две крепостни стени, щерни, таен изход, малка църква и няколко гроба.

  Освен с Българската, „Петрич кале“ е свързана още с чешката, полската и унгарската история. По време на последния кръстоносен поход на обединените християнски армии, под предводителството на полско-унгарския крал Владислав III Ягело, Варненчик, на 7 ноември 1444г крепостта е превзета и разрушена.

  original

  Мястото е привлекателно за туризъм и наблизо има построена туристическа хижа. Скалите около крепостта предлагат отлични условия за алпинизъм.

   Eдинственият път към крепостта е пешеходен, а калето, подобно на повечето непристъпни крепости, е изградено върху стръмен баир. За сметка на това пътеката преминава през живописна гора, а баирът не е непосилен. Изкачването отнема от 20 минути до час, според физическата подготовка.

  Радваме се, че се доверявате на StandartNews.bg за всички актуални новини

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  1 Comment

  1. Тази публикация предоставя полезна информация за локацията и начина на достъп до средновековната крепост Петрич кале. Указва село Разделна като отправна точка и посочва, че се стига до него с влак или кола. Дава и инструкции за посока, като трябва да се завие наляво в края на селото. Има и изображение на крепостта, което привлича вниманието. Всичко това прави публикацията полезна за хора, които интересуват да посетят това историческо място.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here