More

  Спецов с разкритие за печалбите в зърнения сектор

  89 млн. лв. – тази сума е постъпила в началото на март в бюджета. Парите са дошли от „Лукойл“ като постъпление от данъка върху свръхпечалбата. Това съобщи в интервю за бТВ изпълнителният директор на НАП Румен Спецов.

  Той припомни, че служебният вицепремиер Христо Алексиев говореше за 600 млн. лв. постъпления от този данък, но той самият не е намерил нищо черно на бяло в този смисъл. „Само на добра воля от страна на „Лукойл“ се очакват тези пари и аз не мога да ги планирам като приход в хазната за тази година. Може би през 2024 г. ще дойдат, не знам“, призна Спецов.

  Той потвърди думите на премиера Николай Денков, казани на брифинг в Министерския съвет тази вечер, че зърнопроизводителите са имали с 25% по-висока печалба за 2022 г. в сравнение с предходната.

  „Безспорно това се е получило заради по-високите цени“, каза Спецов, като напомни, че трябва да се прави разлика дали зърнопроизводителите правят големи печалби заради евросубсидиите, или заради самите си печалби.

  „Още с обявяването на прекратяването на тази забрана за внос от Украйна, тази държава обеща да въведе регулаторен режим за износа, т.е. няма да има свободен и неконтролируем износ на стоки. Такъв контрол ще има и от страна на Европейската комисия“, каза той.

  Цените на тези стоки се определят от борсите. Неоснователни са притесненията, че ще дойдат прекалено евтини суровини от Украйна, защото те все пак имат и разходи за транспорт, каза още той. Освен това ние сме третата сила в света по мощности за производство на олио, така че този внос е наложителен, защото тези заводи не могат да си натоварят мощностите, един от тях дори се принуди да затвори наскоро, припомни той.

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  1 Comment

  1. „Как да постигнем финансов успех и благополучие в съвременния свят?“. Обещава интересна и информативна публикация, която подкрепя и насърчава бъдещите финансови постижения и добро мигновено минаване през трудностите на съвременните финансови пазари.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here