More

  Смазващ удар по Русия. Сбогом на диамантите

  След решението на Европейския съюз да забрани движението на коли с руски номера, нов, смазващ удар се задава за Москва. Тя  ще трябва да каже сбогом на диамантите.

  Групата на седемте най-големи икономики в света (Г-7) подготвя забрана за вноса на руски диаманти. Мярката ще бъде договорена през следващите две или три седмици, каза белгийски официален представител в петък, предава Bloomberg.

  Механизмът, който предвижда забрана за директните покупки, се предвижда да влезе в сила на 1 януари. По-постепенно ще се въведе и забрана за непреките покупки, посочва белгийският правителствен служител.

  Белгия не е член на Г-7, но най-голямата борса за търговия с диаманти в света се намира в белгийския град Антверпен. Брюксел по-рано каза, че ще подкрепи ограничителни мерки за диамантената индустрия в Русия, ако Г-7 намери ефективен механизъм за санкции.

  По-ранните опити за санкциониране на руските скъпоценни камъни в Европа срещнаха съпротивата на водещи страни-вносителки, вкл. и Белгия. Основното им опасение е от изместването на търговията към други центрове.

  Произходът на диаманта е ясен от началото на веригата на доставки, когато му бъде издаден сертификат по Кимбърлийския процес, предназначен да прекрати продажбата на така наречените кървави диаманти, които финансират войни.

  Г-7 трябва да уреди техническите подробности за забраната на руските диаманти. След това Европейският съюз (ЕС) може да разработи свой документ за санкции. Планът е да се забрани закупуването на необработени или полирани диаманти, независимо дали директно от руския гигант Alrosa PJSC, или от прекупвачи от Индия или Обединените арабски емирства.

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  1 Comment

  1. „Нови научни изследвания разкриват ключ към дълголетието и здравето на човека“

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here