More

  Славка Бозукова: По-строги наказания за кибертормоз над деца

  По-строги наказания за кибертормоза над деца поиска издателят и главен редактор на „Стандарт“ Славка Бозукова по време на форума „Заедно в борбата срещу кибертормоза на деца“, който медията ни организира в Пловдив заедно с Черноморската академия за сигурност. Това е втората мащабна дискусия от кампанията „Киберзащитници“ на „Стандарт“ и академията.

  ВИЖ ОЩЕ: Страшни цифри! 59% от децата са жертва на кибертормоз

  12,5 процента от наранените деца крият, че са жертва. 56% от децата твърдят, че кибертормозът има реални последици. И за съжаление – жертвите на тормоза са от 2 до 9 пъти по-склонни да мислят за самоубийство, съобщи болезнено тревожната статистика Славка Бозукова, която бе модератор на форума.

  Киберсигурност3

  Ето какво каза Славка Бозукова, издател и главен редактор на „Стандарт“:

  Случи се така, че в последните години най-важните дискусии за държавата, за обществото, за бизнеса ги провеждаме в ситуация политическа несигурност и нестабилност.  Така беше и на първия форум „Заедно в борбата срещу кибертормоза на деца“, който проведохме преди два месеца в София. Така  е и днес, когато дневният ред на парламента продължава вече повече от 20 дни с любезни, но не обнадеждаващи за общото ни бъдеще междупартийни разговори.

  В същото време, в дневния ред на обществото – трайно се е настанил проблем, засягащ най-милото ни – сигурността на нашите деца в онлайн общуването.

  Макар този проблем да не беше поставен нито в предизборната програма на партиите, нито в списъка от закони, които приоритетно ще се разглеждат в 49-тото Народно събрание, той не само не отслабва като острота. Но и заема вече мащабни измерения.

  По време първия форум представители на различни организации и институции изнесоха куп притеснителни данни:

  * 70% от децата казват, че са в нета между 1 и 3 часа.* 60% от децата споделят, че са получили покани за приятелства от непознати.* 30% казват, че са поканени на срещи навън.* 59 процента от децата са жертва на кибертормоз.* 12,5 процента крият, че са жертва.* 56% от децата твърдят, че кибертормозът има реални последици.

  И за съжаление – жертвите на тормоза са от 2 до 9 пъти по-склонни да мислят за самоубийство.

  На форума също така стана ясно, че в България правната система във връзка с тормоза върху деца, с налагането на съответните наказания, е много, много остаряла.   

  Владимир Димитров, ръководител на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП, обясни, че кибертормозът най-често се изразява в това възрастни хора да осъществяват комуникация под формата на чат в социалните мрежи, представяйки се за техни връстници, впоследствие искат децата да им изпратят снимки и започват да ги изнудват. Според него основният проблем е в семейството.

  Светослав Василев, директор на отдел „Киберсигурност“ в Националното следствие разказа куриозен случай. При съвместна проверка с ГДПОБ на територията на цялата страна за престъпления срещу деца е заловено лице, което веднага е било предадено на САЩ. То е признато от 12-членно жури за виновно и го очакват между 12 и 15 г. затвор.При нас обаче дори да са намерени десетки файлове за детска порнография, наказанието е около 1 г. затвор.

  Двамата експерти поискаха от политиците спешно да приемат промени в НПК в тази посока. Надявам се, че с очакваното отваряне на НПК покрай приоритетно обявените закони и от ГЕРБ, и от ПП, този Кодекс ще бъде променен и в тази посока.

  В нашата кампания, с г-н Бронфенбренер, сме си го поставили като приоритет, и вече сме направили поредица от срещи.

  Не само обаче законите са остарели, и комуникацията между отделните институции се оказа, че скърца. Затова и сме радостни, че след нашия форум на бързи обороти се завъртя кореспонденцията между институциите, отговорни в процеса.

  И разговорите по отделните получени сигнали и в ГДБОП, и в НСлС и в ДАЗД вече са ежедневие. Надявам се след днешната ни среща това да се случва и с регионалните им подразделения, тук, в Пловдив.

  Благодарение на миналата дискусия, десетки училища прикачиха предписанията, рисунките, изработени от г-н Бронфенбренер на сайтове си. Искрено вярвам и се обръщам към всички директори и учители, че и вие ще го направите. За да бъдат популяризирани сред децата и сред родителите.

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  1 Comment

  1. Нажалост, кибертормозът над деца е сериозен и нарастващ проблем, който трябва да бъде адресиран. Необходимо е въвеждането на по-строги наказания за престъпленията, свързани с кибертормозата, за да се подобри сигурността на нашите деца в онлайн пространството. Важно е да се обединим и да работим заедно, за да защитим тяхното благополучие и да предотвратим евентуални трагични последици от тормоза.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here