18.8 C
София
More

  Скандал в Украйна за милиони, има задържан

  Службата за сигурност на Украйна съобщи, че е разкрила корупционна схема при закупуването на оръжия от армията на страната на обща стойност, еквивалентна на около 40 милиона долара, предаде Ройтерс. Съобщението за масови измами с обществени поръчки, потвърдено от министерството на отбраната на Украйна, ще има огромен отклик в страната, която от почти две години е жертва на инвазията на Русия.

  Борбата за изкореняване на ендемичната корупция остава основен проблем, докато Украйна продължава усилията си да си осигури членство в Европейски съюз.

  ССУ съобщи, че разследването е „разкрило служители на Министерството на отбраната и управители на оръжейния доставчик „Лвов Арсенал“, които са присвоили близо 1,5 милиарда украински гривни при покупката на снаряди.

  Според разследването бивши и настоящи високопоставени служители на Министерството на отбраната и ръководители на свързани с ведомството фирми са участвали в злоупотребата. Присвояването е включвало и закупуването на 100 000 минохвъргачки за военните.

  От ССУ съобщиха, че договор за снарядите е бил сключен с „Лвов Арсенал“ през август 2022 г. – шест месеца след началото на войната, и плащането е извършено предварително, като част от средствата са преведени в чужбина. Но оръжия така и не са били доставени, а част от средствата след това са преместени в други чуждестранни сметки.

  В изявлението се казва, че на общо пет лица от министерството и служители на доставчика на оръжия са били връчени „уведомления, че са заподозрени“ – първи етап в украинското съдебно производство, предаде БТА.

  Един заподозрян е задържан при опит да пресече украинската граница.

  Радваме се, че се доверявате на StandartNews.bg за всички актуални новини

  4.7/5 - (50 votes)

  Последни публикации

  Свързани публикации

  1 коментар

  коментарите са затворени.