More

  Шест старозагорски села празнуват в Деня на Съединението – 6 септември

  На 6 септември –  Денят на Съединението на Княжество България и Източна Румелия, шест старозагорски села отбелязват празника си – Сладък кладенец, Оряховица, Пряпорец, Малко Кадиево, Змейово и Стрелец.

  Празничната програма в с. Сладък кладенец започва от 10.00 часа на площада в селото и обещава разнообразни забавления с Детски танцов ансамбъл „Броеничка“, фолклорна формация „Радост“, кулинарна маса, изложба на старинни оръжия и благотворителен базар.

  В Оряховица официалното начало на празника „Да пеем и играем под небето на България“  е от 11.00 часа с песни и танци на центъра със самодейната група на селото – „Гайтан“, рецитал на патриотични стихотворения, посветени на Деня на Съединението и завършек с празнично хоро.

  Точно в 12.30 часа,  на празник канят и село Пряпорец, където хора ще се вият с фолклорен ансамбъл „Загоре“, който дава началото на програмата.

  В 18.00 часа, в село Змейово ще се проведе съпътстваща програма към юбилейното петнадесето издание на Празника на пелина. Ще бъде отслужен молебен за богата реколта, а най-добрите лозари и майстори на змейовския пелин ще получат грамоти. Участие в празника ще вземат самодейците от читалището, както и мъжка фолклорна група „Тракиец“. Ваня Бонева, докторант в Аграрен факултет на Тракийски университет, ще представи дисертационния си труд, свързан с лечебните растения, използвани за направата на наложен пелин.

  Денят завършва с празнична програма в с. Малко Кадиево от 18.30 часа с ансамбъл „Загоре“ и Детско-юношески народен хор „Жарава” при НЧ „Родина – 1860“, както и певческата група към читалището – „Житен клас“.

  По повод деня на Съединението, на 8 септември, от 18.00 часа, в село Стрелец също канят на празник. Гостите на селото ще имат възможност да се насладят на възстановка на исторически моменти от клуб „Любителите на историческо оръжие – Поп Минчо Кънчев“. Музика и танци ще повдигнат настроението със състав „Радост“, редица самодейни състави и ансамбли, както и ансамбъл „Загоре“.

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  1 Comment

  1. ък кладенец включва шествие с фолклорни костюми, народни песни и танци, както и различни спортни и забавни състезания. Това е чудесен начин за съжителство и споделяне на традициите и културата на тези села. Приветствам и подкрепям инициативи като тази, които запазват и празнуват българската история и наследство.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here