More

  Шефът на КЕВР с голяма новина за цената на тока

  Държавата трябва ясно да успокои битовите потребители, че до 30 юни 2024 година цената на електрическата енергия няма да бъде променяна. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по време на заседание на Комисията по енергетика в Народното събрание.

  Цената на тока се вдигна на годишна база с по-малко от 4 процента. Това е поносимо предвид сегашните нива на инфлация, посочи Иван Иванов.

  Промените в закона за енергетика са в закъснение на нашите планове с около една година, каза председателят на КЕВР. Либерализацията на пазара на електроенергия е важна и е заложена в Националния план за възстановяване и устойчивост. КЕВР даде силно критична позиция на първоначалните предложения за промени в закона. Министерството на енергетиката до голяма степен се съгласи с нас и затова сме направили малко забележки на следващата редакция, а и те могат да бъдат изчистени между първо и второ четене, каза председателят на Регулатора.

  С предложенията за промени в Закона за енергетиката Националната електрическа компания (НЕК) престава да е обществен доставчик и цената на тока ще се формира по квотен принцип. Премахването на НЕК като обществен доставчик означава, че крайните потребители ще купуват енергия директно на борсата, посочи Иванов. Ако искаме да защитим интересите на битовите потребители трябва да има компенсация за тях спрямо пазарната цена. КЕВР посочи сумата, която е нужна и тя е в рамките на 1,4 млрд. лева. Добре е, че Министерството на енергетиката, прие да се ползва годишния ценови период на КЕВР, а той определя цената на тока на 1 юли, а не от началото на годината, добави той.

  С промените в закона се дава ясна възможност КЕВР да определя и пределните цени на производителите на тока и това дава възможност сумата от 1,4 млрд. лева силно да бъде намалена.

  Имаме прозорец от 9 месеца, в който КЕВР заедно с МЕ ще намерят най-щадящия вариант за битовите потребители, каза председателят на регулатора.

  Не бива да се спекулира, че либерализацията на пазара на тока ще настъпи в началото на 2026 година, както предвижда проектозакона, защото Европейската комисия не посочва точна дата за това, каза още Иван Иванов, цитиран от БТА. 

  По-рано днес комисията по енергетика одобри с 18 гласа „за“ и нито един против или въздържал се законопроект за ратифициране на Споразумението за изменение номер 1 към Споразумението за предоставяне на подкрепа за проекти от 30 януари 2019 г. между Комисията за енергийно и водно регулиране на Република България и Европейската банка за възстановяване и развитие.

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  1 Comment

  1. тази позиция и в настоящия момент работи върху новия вариант на закона, който съответства на интересите на потребителите. Бих искал да видя по-конкретна информация за това как държавата планира да успокои битовите потребители и да ги увери, че цената на електрическата енергия няма да бъде променяна до 2024 година. Освен това, би било интересно да разберем дали държавата има и други мерки и инициативи за намаляване на цената на енергията и как тези мерки ще бъдат осъществени.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here