Истинското тестване на системата за ранно известяване BG-ALERT ще започне на 7 ноември в Габрово и ще върви по определен график, а на 22 ноември ще се тества на национално ниво. Това заяви пред БНТ директорът на пожарната гл. комисар Ангел Джартов.

Ето кой е виновен за зловещото съобщение

Той обясни, че полученото по-рано тази вечер известие за опасност, което стресна много граждани, е техническа грешка на изпълнителя на поръчката.

Първи обяснения за съобщението, което побърка държавата

„От известно време работим по въвеждането на BG-ALERT, така че нашите съграждани да получават информация в случай на опасност. От наша страна започваме официалните тестове съгласно утвърдения график. Преди да станат факт тези официални тестове, се извършват вътрешни. Изпълнителят на софтуера погрешка е въвел съобщението да се извърши не в тестова, а в реална среда. Това не е грешка на МВР, нито на пожарната“, поясни Джартов.

Телефонът изпищя зловещо, хиляди българи се побъркаха

Във връзка с изнесената информация, че системата ще работи само на телефони и устройства, произведени след 2020 г., Джартов поясни, че известяването ще работи и с по-стари апарати. Съобщението обаче ще се визуализира различно.

 

Вижте всички актуални новини от StandartNews.bg