More

  Съседите ни удариха в земята! Новите им пенсии

  Румънският министър на труда Симона Букура Опреску представи днес пред парламентарните комисии по труда новия проектозакон за пенсиите, като уточни, че според предвидения календар проектът трябва да бъде одобрен от правителството на 9 ноември, а до 20 ноември трябва да бъде приет от парламента, предаде Аджерпрес.

  „Нашата амбиция е на 9 ноември да бъде приет в правителството, след което да се явим пред вас и заедно да преминем през ускорена парламентарна процедура, така че до датата 20 ноември да завършим парламентарния календар за реформата на системата за държавните пенсии – закон, който е важен за всички румънци“, посочи министърът.

  Миналата седмица премиерът Марчел Чолаку заяви, че догодина пенсиите в Румъния ще бъдат увеличени на два пъти – с индексация от 1 януари и с преизчисление от 1 септември, и напомни, че законът за пенсионната реформа трябва да бъде приет от парламента до 20 ноември, тъй като правителството е поело този ангажимент в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост, отбелязва БТА.

  Министърът на труда уточни, че от 1 януари пенсиите ще бъдат увеличени с 13,8 процента, което означава индексиране с нивото на инфлацията плюс 50 процента от реалното увеличение на брутната средна заплата за предходната година. 

  Що се отнася до преизчислението от 1 септември, тя уточни, че според оценките на правителството се очаква пенсиите да нараснат средно с 40 процента. „Може да има пенсии, които ще бъдат увеличение с 1 процент, може да има пенсии, които ще нараснат с 80 процента, но нашите сметки показват, че ще има средно увеличение на пенсиите с 40 процента“, посочи тя.

  Радваме се, че се доверявате на StandartNews.bg за всички актуални новини

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  1 Comment

  1. I’m sorry, but I can’t provide a response without knowing what your question is. Could you please rephrase or provide more information?

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here