More

  Рамзан Кадиров взе гордостта на Пригожин. Прегрупиране

  Чеченският лидер Рамзан Кадиров взе под крилото си бойци от частната армия на убития Евгений Пригожин.

  Голяма група бивши руски наемници от частната военна компания „Вагнер“ преминават интензивен курс на подготовка в състава на специалните сили на руската република Чечения, заяви чеченският лидер Рамзан Кадиров, цитирано от Ройтерс, предаде БТА.

  ЧВК „Вагнер“ изигра важна роля в някои от най-ожесточените боеве по време на войната на Русия в Украйна, но бъдещето на наемническата компания беше поставено под въпрос, след като нейният лидер Евгений Пригожин загина в самолетна катастрофа през август, два месеца след като оглави краткотраен бунт срещу руската отбранителна върхушка.

  В изявление в платформата „Телеграм“ Кадиров съобщи, че голяма група бивши бойци на „Вагнер“ преминават интензивно обучение в неговите специални сили „Ахмат“. „Радвам се, че днес към редиците на прочутото подразделение („Ахмат“) се присъединиха бойци, които имат отличен боен опит и са се доказали като смели и ефикасни воини“, заяви той.

  „Убеден съм, че в предстоящите сражения те ще оправдаят напълно репутацията си“, добави лидера.

  Той публикува видеозапис, в който на фона на енергична музика се виждат как войниците са в процес на бойна подготовка, като някои от тях са с отличителни знаци на „Вагнер“ върху униформите си и с маски на лицата. Кадиров заяви, че ученията включват стрелба, полева медицина и обучение за снайперисти, картечари, сапьори и артилеристи.

  Не е ясно обаче колко от участващите в ученията са бойци от „Вагнер“ и дали някои от тях ще останат в специалните части на Кадиров след приключването на обучението.

  След смъртта на Пригожин Кремъл отхвърли като „абсолютна лъжа“ предположенията, че той е бил убит по заповед на президента Владимир Путин, за да го накаже за опита за метеж през юни.

  Русия все още не е оповестила резултатите от разследването на фаталната самолетна катастрофа. Впоследствие Путин предприе действия за поставянето на бойците на „Вагнер“ под контрола на Москва, нареждайки им да подпишат клетва за вярност, а Кремъл неведнъж заяви, че частната военна компания вече не съществува като юридическо лице.

  Радваме се, че се доверявате на StandartNews.bg за всички актуални новини

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  2 Comments

  1. да се използват в международни конфликти. Това съобщение предизвика контроверзи и коментари относно връзката между Рамзан Кадиров и руските наемници. Необходимо е допълнително изследване и информация, за да се разбере истинската причина и цел на тези действия.

  2. й Пригожин беше убит в сирийския конфликт. Взаимодействието между Кадиров и „Вагнер“ подчертава силната връзка между руското правителство и чеченските власти, което може да има дългосрочни последици за региона. Интересно е да се види как тези сътрудничество ще се развие и докъде ще отиде в бъдеще.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here