More

  Прокурори: Пратихме зад решетките кибернасилник от Пловдив

  Нужен е закон за кибернасилието. Но и сега не сме безпомощни. Много конкретни поведения, свързани със сексуални посегателства над деца под 18 г., и сега са криминализирани. Друг е въпросът какви наказания са предвидени за тях. Нужна е промяна в процесуалния закон. 

  Това заяви заместник-окръжния прокурор на Пловдив Анна Викова по време на форума на „Стандарт“ „Киберзашитници. Заедно в борбата срещу кибертормоза на деца“. Второто му издание се проведе в Пловдив в партньорство с Черноморската академия за сигурност, общината и Регионалното управление на образованието /РУО/. 

  Анна Викова припомни, че едно от първите дела на територията на страната срещу престъпление в интернет се е водило в Пловдив преди 10 г. и е завършило с присъда. Тогава в сайт за игри, където потребители са много непълнолетни, се е регистрирал възрастен мъж-педофил, който се е представил за 12-годишен. Започнал е да играе игри, да говори като дете, за да хване жертва – момиченце между 9 и 13 г. Успял е да намери и първоначално я е провокирал да си покаже гърдите, снимал я е и т.н. След това започнал да я изнудва за други свои желания като я заплашвал, че ще пусне снимките в интернет. Бабата на детето обаче забелязала, че нещо нередно се случва и се стигнало до намесата на ГДПОБ. Педофилът е арестуван, а в дома му са открити над 6000 файла на малолетни, които той е разпращал на „приятели“. „Стигна се до ефективна присъда“, посочи прокурор Викова. „Не сме толкова безпомощни. Но след като няма дефиниция за кибернасилие – това много затруднява работата ни“, каза тя. Прокурор Викова разкри и каква е „новата мода“ сред педофилите – те купуват 20-30 пароли за профили във Фейсбук, където тийнейджъри си държат лични снимки, за които смятат, че са защитени, защото са заключени. Изваждането им обаче не е трудно и след това започва изнудването, понякога и за пари. 

  „Законодателните промени са задължителни. Но най-добрата мярка е превенцията. На първо място са родителите, които трябва да разговарят с децата си и да ги предупреждават за опасностите“, посочи още зам-окръжният прокурор Анна Викова. 

  Районният прокурор Петър Петров пък обърна внимание на друг проблем – на какви платформи гледат клипове нашите деца? И припомни за случая от пловдивски мол, когато представящите се за инфлуенсъри Емили Тротинетката, Чеченеца и Тошо Куката накараха младеж с аутизъм да се държи като куче. „Те търсят лесноманипулируеми личности, с които да се гаврят. Този проблем тепърва ще се проявява. Не всички примери, които дават инфлуенсърите, са добри“, каза прокурор Петров. 

  В заключение той допълни, че обществото трябва да следи какво се случва в интернет.

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  1 Comment

  1. Публикацията подчертава необходимостта от закон за кибернасилието и предлага промени в процесуалния закон. Заместник-окръжния прокурор на Пловдив, Анна Викова, изразява загрижеността си по въпроса, като споменава примера на дело, което се води в Пловдив преди 10 години. Това доказва, че дори в момента са криминализирани конкретни поведения, свързани със сексуални посегателства над деца под 18 години, но е необходимо да се предвидят по-строги наказания за тях.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here