На повече от 200 сигнала за произшествия са реагирали служителите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. Силният вятър и интензивните валежи са нанесли най-сериозни щети на територията на областите Смолян, Търговище, Разград и Силистра. Към 17 часа 280 пожарникари и спасители, с 97 единици техника, участват в отстраняването на паднали покриви, стълбове и дървета.

Това става ясно от последната сводка, разпространена от МВР. Няма данни за пострадали хора.

Оранжев код за интензивни валежи и силен вятър е в сила за страната. Очакват се повишения на речните нива, предупреждават от Министерство на околната среда и водите.

Частично бедствено положение е обявено в община Девня, Варненска област. В цялата община няма ток, има  паднали ламарини от покриви, отстраняват се паднали дървета от пътя.

Жена е пострадала, след като дърво е паднало и я е наранило на паркинга в градската градина в Шумен. По първоначална информация жената е с фрактури, откарана е в областната болница.

В Област Разград,  на територията на община Исперих има населени места без електрозахранване. В селата Лъвино и Тодорово са повредени покриви, паднали са стълбове и дървета. В ликвидиране на произшествията участват пожарникари и спасители. В община Разград има паднали над 30 дървета. По данни към 15 часа силният вятър е започнал да утихва. Няма данни за пострадали хора. Вятърът е отнесъл покривите на близо сто къщи в Лъвино. Заседава Общинският щаб за защита от бедствия и аварии.

Проливен дъжд, придружен с бурен вятър и гръмотевици остави без ток 10 села в община Тунджа. Екипи отстраняват авариите. В Ямбол са подадени десетки сигнали за паднали дървета и клони, които в момента се разчистват. Временно е затворен пътят между стралджанските села Воденичане и Иречеково заради паднало дърво. Няма сигнали за наводнени жилищни сгради и стопански постройки.

Над 30 са получените сигнали за произшествия на територията на област Смолян. В ликвидирането на произшествията участват служители на РДПБЗН-Смолян. По данни към 15 часа има населени места без електрозахранване. Няма информация за пострадали хора. Обстановката е започнала да се нормализира. На територията на областта няма затворен републикански път. Сигналите са основно за паднали дървета.

В селата Житница и Дуванлии в община Калояново също е прекъснато електроподаването.

В Пловдив са получени 7 сигнала за паднали дървета. Дървета са паднали върху пътни платна в селата Бегунци, Нареченски бани и в района на Карлово.

В Област Силистра през селата Долец, Прохлада, Колобър и Секулово и преминал смерч и в резултат са повредени множество покриви, паднали са стълбове и дървета. В ликвидиране на произшествията участват служители от РДПБЗН – Дулово. Няма данни за пострадали хора. От метеорологичната обсерватория заявиха, че скоростта на вятъра е надвишавала 20 метра в секунда. Предстои заседание на кризисния щаб за обявяване на частично бедствено положение.

Има данни и за градушки. По места – с големина на грахово зърно.

Бурни ветрове събориха дървета и клони и затрудниха движението по пътищата в област Стара Загора.

Във Велико Търново са наводнени кръговите кръстовища около областната болница.

Наводнени участъци имаше в няколко квартала на Перник.

Проливен дъжд, придружен с бурен вятър и гръмотевици остави без ток 10 села в община Тунджа. Екипи отстраняват авариите по мрежата. В Ямбол са подадени десетки сигнали за паднали дървета и клони, които в момента се разчистват.

Временно е затворен пътят между стралджанските села Воденичане и Иречеково, заради паднало на платното дърво. Няма подадени сигнали за наводнени жилищни сгради и стопански постройки, предаде кореспондентът ни Даниела Костова.

Пътят Габрово-Трявна също е затворен заради произшествие в района на село Жълтеш. Лек автомобил е самокатастрофирал на мокрия път и се е преобърнал. По първоначална информация няма загинали.

Сливен бе връхлетян от буря с пулсиращ вятър от над 100 км/ч, а падналият  „залпово“ дъжд е 12 литра на квадратен метър до 14.00 часа, сочат данните на метеорологичната обсерватория в града, цитирана от община Сливен. Счупени клони и наводнени пътни участъци в ниските места затрудниха автомобилния трафик.

В София от сутринта екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ са реагирали на пет сигнала свързани със завирявания в районите „Красна поляна“, „Витоша“, „Кремиковци“.

Вижте всички актуални новини от StandartNews.bg