More

  Президентът лети за Америка с две дами

  Президентът Румен Радев заминава за Америка. Той е начело българската делегация за 78-ата сесия на Общото събрание на ООН, съобщават от прессекретариата му.

  Той ще е в Ню Йорк от 18 до 21 септември, придружаван от съпругата си Десислава Радева.

  В делегацията е и заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел.

  Сред ангажиментите на Радев са изказвания в рамките на лидерските формати, посветени на науката, технологиите и иновациите по време на Срещата на върха за целите на устойчивото развитие – политически форум на високо равнище под егидата на Общото събрание на ООН, на 18 септември. В същия ден държавният глава ще проведе срещи с представители на еврейските организации в Ню Йорк.

  На 18 септември президентът Румен Радев ще участва в Срещата на върха за Целите на устойчиво развитие – политически форум на високо равнище под егидата на Общото събрание на ООН. Българският президент ще направи изказвания в рамките на лидерските формати, посветени на науката, технологиите и иновациите. Същия ден държавният глава ще има срещи с представители на еврейските организации в Ню Йорк.

  На 19 септември българският президент ще участва в откриването на Общия дебат на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН. Предвидено е и негово изказване в общия дебат, чиято тема е „Възстановяване на доверието и възобновяване на глобалната солидарност: ускоряване на действията по Дневен ред 2030 г. и неговите цели за устойчиво развитие за постигане на мир, просперитет, прогрес и устойчивост за всички“.

  Очаква се близо 40 лидери да се обърнат към Общото събрание на ООН, включително лидерите на САЩ, Полша, Турция, Унгария, Швейцария, Чехия и Украйна.

  Радев ще участва и в Срещата на върха за климата под егидата на Генералния секретар на ООН Антонио Гутиереш, а на 21 септември ще проведе среща с него.

  В програмата на българския президент са предвидени двустранни срещи с президента на Република Корея Юн Сук-йол, с министъра на външните работи на Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан ал Сауд и др.

  На 21 септември президентът Румен Радев ще се срещне с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

  Според официални източници бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва и американският му колега Джо Байдън ще използват годишната сесия на Общото събрание на ООН следващата седмица, за да стартират глобална инициатива за достоен труд през 21-ви век, предаде вчера испанската новинарска агенция ЕФЕ.

  Турската ТРТ съобщи, че президентът Ердоган лети за сесията на ООН като в очакваните му срещи фокус ще е зърнената сделка.

  Говорителката на китайското Външно министерство Мао Нин заяви, че заместник-председателят на Китай Хан Джън ще участва в общите дискусии на 78-ата сесия на ООН. Той ще се включи и в срещите на върха на ООН за устойчивото развитие и за климата, както и организираното от Китай заседание на високо ниво, на което ще бъдат представени постиженията от сътрудничеството в рамките на глобалната инициатива за развитието

  Украинският президент, Володимир Зеленски също  ще участва в общия дебат на сесията. Очаква се той да произнесе речта си сутринта на 19 септември, съобщава кореспондентът на „Укринформ“.

  78-ата сесия на Общото събрание на ООН се председателства от Денис Франсис, който представлява Република Тринидад и Тобаго в ООН.

  Русия ще бъде представена от външния министър Сергей Лавров. Очаква се той да участва само на заседанието на Съвета за сигурност на ООН на 20 септември.

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  1 Comment

  1. Много горд съм, че президентът Румен Радев ще представя България на Общото събрание на ООН. Това е важно събитие, което дава възможност на нашата държава да се ангажира активно със световните проблеми и да допринесе за устойчивото развитие на планетата. Надявам се, че ръководството на ООН ще чуе гласа на България и ще вземе предвид идеите и предложенията на президента Радев за постигане на световна солидарност и устойчивост.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here