More

  Правят у нас японски изследователски институт за киселото мляко

  Правят у нас японски изследователски институт за киселото мляко

  Министър Богданов: Поставяме основите за сътрудничество и за следващите 50 години

  Правят у нас японски изследователски институт за киселото мляко | StandartNews.com

  Източник: МИИ

  10 окт 23 | 16:01

  46 views?id=538479

  Стандарт

  Нов съвместен изследователски институт между японската „Мейджи“ и държавната компания „Ел Би Булгарикум“ ще бъде създаден в България. Това съобщиха от министерството на икономиката и индустрията.

  Научно-развойният център ще се фокусира върху изследователската дейност и иновациите в сферата на млекопроизводството. Целта е съвместният институт да стартира още през 2024 г., стана ясно по време на среща на министър Богдан Богданов и Хироши Нарахира, извънреден и пълномощен посланик на Япония в България. Двамата отбелязаха, че в края на тази година се празнуват 50 години от успешното партньорство между двете компании.

  „Чрез създаването на центъра за научна и развойна дейност ще издигнем сътрудничеството между „Ел Би Булгарикум“ и японската „Мейджи“ на следващо ниво – ще създадем нови продукти и ще имаме възможност да отворим нови пазари“, заяви Богданов. По думите му това ще даде основа за солидно партньорство и в следващите 50 години.

  На срещата беше изтъкнато, че проектът е предложен още преди две години от японска страна, но от българска страна е имало забавяне в изпълнението му, особено през настоящата година.

  Министър Богданов подчерта, че забавянето на проекта и липсата на ясна стратегия и визия на старото ръководство – как трябва да се развива “Ел Би Булгарикум”  е сред основните причини то да бъде сменено. „Гарантирам ви, че ще бъде направено всичко възможно от новото ръководство на държавната компанията, за да бъде наваксано закъснението и новият център да заработи през 2024 г. – по случай 50 – годишнината от сътрудничеството между компаниите“, подчерта той.

  Богданов каза, че основната задача, която е поставил на новото ръководство на „Ел Би Булгарикум“, е да изготвят стратегия и бизнес програма за периода 2024-2026 г. „Основен фокус в новата стратегия е компанията да се съсредоточи върху научноизследователската и развойната дейност, както и върху разработването на  иновации, нови продукти и щамове“, допълни министърът на икономиката и индустрията.

  Той посочи, че търговско-икономическите отношения с Япония са изключително важни за страната ни, а партньорството между „Мейджи“ и „Ел Би Булгарикум“ е знаково за развитието на българо-японското сътрудничество.

  Богданов и посланикът на Япония у нас обсъдиха още големия потенциал между двете държави в аутомотив сектора, енергетиката и бъдещо партньорство в изграждането на нов тип индустриални зони в България. Министърът посочи, че сътрудничество с японски компании може да се търси в производството на системи за съхранение за енергия, както и в изграждането на индустриални зони, свързани с конкретни индустрии.

  Радваме се, че се доверявате на StandartNews.bg за всички актуални новини

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  3 Comments

  1. Добре е, че в България ще имаме японски изследователски институт за киселото мляко. Изглежда министър Богданов е поел инициативата да се развива сътрудничество между двете страни, което е важно за бъдещето на нашата държава. Сътрудничеството може да има положителен принос в млечната промишленост и да доведе до нови възможности за икономическо развитие.

  2. Страхотно развитие за България! Сътрудничеството с японския изследователски институт за кисело мляко ще ни помогне да развием сектора и да предложим на пазара още по-качествени и иновативни продукти. Благодарение на министъра Богданов и неговите усилия, залагаме на дългосрочни партньорства и устойчиво развитие на бранша. Браво!

  3. /unsplash.com/photo-123456″ alt=“японски изследователски институт за кисело мляко“>

   Японция възнамерява да създаде институт за изследване на киселото мляко в България. Това обяви министърът на икономиката Жерар Богданов в интервю за вестника „Японска млечна революция“. Институтът ще се занимава с изследване на нови сортове кисело мляко и разработване на нови технологии за производството му. Това е част от стратегията на Япония да разшири присъствието си на българския пазар и да развива сектора на млечните продукти.

   японския министър на икономиката Жерар Богданов

   Министърът на икономиката Жерар Богданов коментира, че създаването на японски институт за киселото мляко в България е много важен крачка към развитието на млечния сектор в страната. Това ще създаде възможности за разработване на нови продукти и пр

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here