Златни правила за защита на дома от мухъл

Мухълът е един от най-големите врагове на дома, тъй като застрашава здравето на жителите му и нарушава красивия му естетически вид. За всички нас е кошмар да погледнем към стената или тавана и да се натъкнем на тъмно зеленикаво или черно петно. Теч от покрива може да доведе до мухъл на тавана. Тогава започваме да търсим всевъзможни начини да се справим с мухъла, но за съжаление много често откриваме, че той е доста упорит и дори веднъж изгонен, скоро пак ни навестява. Това е истински неприятна ситуация както за нас домакините, така и за гостите, които идват в дома ни. Какво можем обаче да направим, за да държим тази напаст далеч от жилището си и да я победим веднъж завинаги? Ето няколко полезни съвета за постигане на тази цел.

Както може би знаете, мухълът се появява в следствие на влага в жилището. Така че, за да се преборите с това неприятно явление трябва преди това да се справите с влагата в дома си, като я сведете до минимум. Ако положението с влагата в апартамента или къщата ви е по-сериозно, най-вероятно ще имате нужда от по-глобални мерки за премахването й. Но все пак си заслужава да опитате със следните действия, които ще ви помогнат да я намалите и съответно, да изгоните мухъла от дома си.

Първото златно правило тук е да проветрявате жилището си възможно най-често. През зимата това е по-неприятно, но пък ще ви осигури чист въздух и ще обмени въздуха в стаята, така че да се намали риска от образуване на мухъл. Дори и в студеното време отваряйте прозорците поне сутрин и вечер. През останалите сезони оставяйте стаите да се проветряват дори и цял ден, особено ако домът ви е склонен към образуване на влага и мухъл. Чистият и свеж въздух може да бъде пагубен за мухъла и съвсем скоро да го заличи. Теч от банята може да е причина за проблема.

Второто ключово правило е да избягвате да сушите дрехите си вътре в стаята колкото и студено и влажно да е навън. Изпаренията от мокрите дрехи образуват голяма влага, която разбира се води до поява на мухъл и плесен. Един вариант е да отделите едно малко помещение, при наличие на такова в дома си, което да използвате за сушене на дрехи на сушилка. Друга опция е да инвестирате в сушилня, която ще изсушава дрехите ви бързо и ефективно.

Когато забележите и най-малкото петънце мухъл се заемете с него веднага, а не го оставяйте да завладява нови територии. Напръскайте го със специален продукт против мухъл и проветрете стаята много добре. След това почистете.