More

  Powers Summit 2023: Устойчивото развитие на България на преден план

  Индустрията поставя ключови приоритети за устойчиво бъдеще и очаква да „чуе“ конкретни решения от властта  на сцената на Българския Давос.

  На 07 ноември в София Тех Парк ще се проведе третото издание на форума Powers Summit. Българският Давос е най-успешната платформа за градивен, оперативен диалог между власт, индустрия, бизнес лидери, наука и граждански сектор.

  Тази година в панела „Устойчиво развитие“ ще вземат участие председатели, директори и декани от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската мрежа на глобалния договор на ООН, Българската стопанска камара (БСК), ИДЕС и Стопански факултет, СУ „Св. Климент Охридски“.

  Експертите в модула единодушно застават зад приоритетите, които не търпят отлагане и очакват конкретни решения от страна на властта в следващите от 6 до 12 месеца. Трите ключови за страната ни приорите са:
   

  1. Създаване на Консултативен съвет към Министерски съвет, който да включва представители на заинтересованите страни (а не само ресорни министерства) и да обедини усилията на всички организации, работещи активно за постигане на Глобалните цели.
    
  2. Ускоряване на работата по създаване на депозитна система в България и промяна в методиката на изчисляване на такса битови отпадъци на база генериран отпадък.
    
  3. Ускоряване работата по транспониране на Директивата CSRD, с ясен ангажимент за: спазване на минималните предвидени изисквания в нея, на преходните периоди, и създаване на единна входна точка за публикуване на годишните доклади за дейността на дружествата. Спешно стартиране и изпълнение на мерките за подкрепа на бизнеса (с приоритет грантове) по европейските програми и по ПВУ и увеличаване на предвидения за тях ресурс, за да се ускори устойчивия преход.
    

  Сред представителите на законодателната власт в Модула Устойчиво развитие ще бъдат:

  Томислав Дончев – народен представител, ГЕРБ-СДС

  Гроздан Караджов– народен представител, ПП „Има такъв народ“

  Явор Божанков – народен представител , ПП “Продължаваме промяната”

  Сред представителите на изпълнителната власт в Модула Устойчиво развитие ще бъдат:

  Кирил Вътев – Министър на земеделието и храните Р. България

  Юлиян Попов – Министър на околната среда и водите Р.България

  Георги Клисурски – Зам.министър на финансите Р.България

  и Д-р Бойко Таков Изпълнителен директор ИАНМСП

  Министри и политици ще има възможността да „чуят“ и реагират на тези приоритети на 7 ноември, когато Powers Summit 2023 ще се превърне в платформа за съвместно търсене на решения за бъдещето на България.

  Ако не сте успели да си гарантирате своето място на срещата на върха сред бизнес лидерите на България и властта – все още имате шанс!

  Отворен е лист на чакащи и при наличие на отказ от страна на посетител – организаторите ще ви уведомят на принципа “първи по записване – първи по право” ако има наличен свободен билет за вас.

  За допълнителна информация, моля посетете сайта на Powers Summit.

  Радваме се, че се доверявате на StandartNews.bg за всички актуални новини

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  2 Comments

  1. мот на бизнеса

   Силно впечатлен съм от съдържанието на публикацията. Видимо индустрията е взела предвид ключовите приоритети за устойчивост и развитие на бизнеса. Това е изключително важно, за да се осигури бъдеще със здрава и устойчива икономика. Благодаря за споделянето и информирането на публиката за тези приоритети.

  2. алитети от страна на правителството и регулаторите. Това е необходимо, за да се гарантира баланс между икономическия растеж и опазването на околната среда. Също така, индустрията изразява нуждата си от ясни и предсказуеми правила, които да насърчават иновации и инвестиции във възобновяеми енергийни източници. Важно е да се отбележи, че устойчивото бъдеще е отговорност, която трябва да бъде споделена от всички страни – и властите, и бизнеса, и гражданите.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here