More

  Политическият елит на България си поставя глобални амбиции

  Властта в България заяви глобални амбиции на българския Давос –  Powers Summit, който вчера събра голяма част от министерския съвет на България, лидерски екипи от парламентарно представените партии с индустрията на страна, науката и гражданския сектор. За разлика от преди, когато политиците гледаха и сравняваха страната с държавите от региона и най-много от ЦИЕ, на Powers Summit властта даде заявка за глобални амбиции.

  В рамките на премиерската сесия на Powers Summit, попитан от  д-р Пламен Русев и Гергана Паси за целта му като премиер, министър председателят акад, Николай Денков ясно заяви амбицията си за България  като едно от най-добрите места за живеене в Европа.

  Финансовият министър Асен Василев от своя страна ясно заяви целтите на правителството България да бъде част от  Шенген и Еврозоната до 1 януари 2025 и каза: “През последните години плашат българите с какво ли не. Който ги плаши – той се опитва да им бръкне в джоба. Моето послание е: Загледайте се този, който ви плаши, какво точно се опитва да ви вземе“. Той допълни, че очаква догодина да имаме над 3% реален ръст на икономиката и БВП и че инфлацията е заложена около 4% с планиран бюджетен дефицит от 3%. “За сведение на всички – това, което заложихме миналата година, се реализира” каза Василев.

  original

  Министър председателя Денков заяви още, че приоритет за следващата година на правителството ще бъде справянето с демографската криза на България и развитието на “Бранд България”.

  Индустрията и предприемаческата общност на България, наред с науката и гражданския сектор поставиха 14 ясни и измерими приоритети пред властта на провелия се вчера Powers Summit 2023 – “Власт, Чувай!”.

  На www.PowerSummit.eu можете да видите пълния списък с приоритети както и видео от целия форум с поетите конкретни ангажименти от страна на лидерските екипи на ГЕРБ, ПП, ДПС, ИТН и БСП и изпълнителната власт.

  Министъра на икономиката Богдан Богданов застана зад исканията на индустрията в модул предприемачество, образование, инвестиции, “бранд България”. В този модул същото направиха и Галин Цоков – Министър на образованието и науката, Веселина Минчева – Зам.-министър на иновациите и растежа, Мила Ненова – изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, както и Александър Иванов и Красимир Вълчев – народни представители, ГЕРБ-СДС, Георги Ганев – народен представител, ПП-ДБ, Даниел Лорер – народен представител, ПП-ДБ.

  В модул енергетика конкретни ангажименти по приоритетите на индустрията поеха Румен Радев – Министър на енергетиката, Делян Добрев – народен представител, ГЕРБ-СДС Радослав Рибарски – народен представител, ПП-ДБ,  Владислав Панев – народен представител, ПП-ДБ, Рамадан Аталай – народен представител, ДПС, Таско Ерменков – председател на енергийния съвет на БСП.

  В модул зздравеопазване “чуваха” и поеха конкретни ангажименти проф. д-р Христо Хинков – Министър на здравеопазването, проф. д-р Костадин Ангелов – народен представител, ГЕРБ-СДС, д-р Александър Симидчиев – народен представител, ПП-ДБ, Васил Пандов – народен представител,ПП-ДБ, Йордан Цонев – народен представител, ДПС, проф. Георги Йорданов – народен представител, БСП, проф. Андрей Чорбанов – народен представител, ИТН.

  Индустрията в модул “устойчиво развитие” получи “чух ви” от Кирил Вътев – Министър на земеделието и храните, Юлиян Попов – Министър на околната среда и водите, Георги Клисурски – Зам.-министър на финансите, д-р Бойко Таков – Изпълнителен директор, ИАНМСП, Томислав Дончев – народен представител, ГЕРБ-СДС Искрен Митев – народен представител, ПП-ДБ, Станислав Атанасов – народен представител, ДПС, Гроздан Караджов- народен представител, ИТН.

  original

  В закриващата сесия на българския Давос, новоизбрания кмет на София Васил Терзиев заяви в разговор с д-р Русев, че визията му за София 2027 (след края на първия му мандат) е столицата да стане „град на големите възможности“. Той ясно очерта и първите си стъпки като кмет, които са създаване на ясни и проследими правила и процеси вътре в администрацията, дигитализиране на услугите и максимално улеснение на гражданите във връзката им с общината, когато става дума за документи и е-услуги, развитие на кварталите и потвърди ясно поетите ангажименти в рамките на своята предизборна кампания.

  Следете на сайта www.PowersSummit.eu, в медиите и в социалните мрежи изпълнението на поетите от ангажименти от властта в следващите 12 месеца.

  Радваме се, че се доверявате на StandartNews.bg за всички актуални новини

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  2 Comments

  1. на Давосския форум в Швейцария се обсъждаха глобални политически и икономически въпроси, този срещу българската власт бе насочен към вътрешните предизвикателства и възможности за развитие на страната. Това е добра инициатива, която показва готовността на българската власт да работи с всички сектори на обществото и да създава диалог за подобряване на състоянието на страната. Очакваме конкретни и реалистични действия от страна на властта, които ще доведат до истинско развитие и благоденствие за България и нейните граждани.

  2. равнище, този форум се проведе с цел обсъждане и формулиране на конкретни стратегии за подобряване на българската икономика и привличане на инвестиции. Събитието е положителна стъпка към развитието на България и доказва, че властта се интересува от международната икономическа сцена и иска да постигне успех в нея. Очакваме с интерес резултатите от този форум и надяваме се, че ще видим реални промени в страната.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here