Отиде си знаков професор, свързан много с родната академична общност.

На 26 октомври на 85-годишна възраст е починал професор доктор Ото Кронщайнер. Тъжната вест съобщиха от на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

„Професор Кронщайнер беше славист, българист, почетен доктор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, редовен, а после почетен професор на Университета в Залцбург, учен от световна величина.

Благодарение на него са тесните научни контакти между нашия университет и университета в Залцбург.

В своите трудове, той се основава на възгледа за европеизиране на националните филологии и предпазването им от националистични тенденции.

Ото Кронщайнер е един от най-добрите специалисти по „алпийското културно пространство на славяните, както и по римското наследство в славянските езици от територията на старата Римска империя“, както сам се определя. Към това описание добавяме искрената му любов и дръзкото отстояване на каузата за първенствуващата роля на българския сред останалите славянски езици.

За съжаление, професор Кронщайнер стана жертва на политическа интрига, на която българската академична общност не успя да се противопостави и позволи един от най-големите българофили да си отиде несправедливо охулен и не реабилитиран приживе“, отбелязват от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

БЛИЦ припомня, че през 2001 г. проф. Кронщайнер бе обвинен, че е лобирал българската азбука да бъде заменена с латиница. Заради скандала академичният съвет на университета и катедра „Българска филология“ решиха да предложат да ръководството да отнеме званието хонорис кауза на професора 

От там се обърнаха с призив към колегите си от Софийския университет (СУ) „Свети Климент Охридски“ и президента да сторят същото. Петър Стоянов награди немския учен с орден „Стара планина“ първа степен.

Вижте всички актуални новини от StandartNews.bg