18.8 C
София
More

  Още тази година ще стане ясно дали България покрива критериите за еврозоната

  Икономически експерти коментираха темата за предстоящото приемане на еврото.

  „Конвергентен доклад ще каже дали България изпълнява критериите за еврозоната. След като това стане, вече ще са ясни сроковете, в които ние влизаме. Много далеч сме от критерия инфлация. Това заяви в студиото на „Здравей, България” журналистът Петър Илиев.

  „Не е реалистично, ако се движим в същата позиция, със същата бюджетна политика, политика на разходите, ние да стигнем до коефициента, който ще ни позволи да ни кажат, че изпълняваме критерия за инфлация”, заяви Илиев. Той добави, че приемането на еврото по никакъв начин не влияе на цените, а доказателство за това е Хърватия.

  Икономистът Георги Вулджев коментира, че в момента трябва да тече информационна кампания за ползите от приемането ни в еврозоната, но това не се случва. „Трябва да довършат това, което самият Асен Василев обяви, че ще бъде направено през 2022 г. Той обяви, че неговото министерство ще изготви доклад, който да е част от информационната кампания. Това все още не се е случило”, заяви Вулджев.

  Бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов заяви, че в НС трябва да бъде стандартизиран Законът за БНБ с изискванията на Европейската централна банка. „Това е един закон, който е написан на базово ниво. Може да се каже, че не е политически богат, защото не предвижда инструменти, които да позволяват БНБ да води т.нар. „по-богата вътрешна политика” след влизането в еврозоната. С този закон няма никакъв проблем, защото той е напълно съгласуван с българските и международните институции”, заяви Дацов. По думите му зад високата инфлация стои лош бизнес климат.

  Вулджев каза още, че до април няма да покрием критерия за инфлация, за да станем част от еврозоната от 1 януари 2025 г. Дацов добави като недостатък и друг проблем – вкарването на България в сивия списък за пране на пари. „Това е значителен политически проблем, ако някой го преглътне в Европа, ще бъде цяло чудо”, заяви Дацов.

  Радваме се, че се доверявате на StandartNews.bg за всички актуални новини

  4.5/5 - (52 votes)

  Последни публикации

  Свързани публикации

  1 коментар

  1. ментирани от много страни, еврото би имало положителни и отрицателни последици за икономиката на България. Всеки трябва да разбере, че смяната на валутата е сериозно решение и изисква задълбочено проучване на предимствата и рисковете. Въпросът за еврото трябва да се разисква и да се стремим към максимална информираност, за да можем да вземем осъзнато решение.“ – коментира един от експертите.

  коментарите са затворени.