More

  Ново мобилно приложение за жертви на насилие

  Разработва се мобилно приложение, по което могат да да подават 24 часови сигнали жертвите на домашно насилие. В зависимост от съдържанието съобщенията ще бъдат пренасочвани към МВР, адвокатските колегии или друга институция. Мобилното приложение ще бъде готово през ноември 2023 г. и ще допълва Националния телефон за първична правна помощ 0700 18 250.

  Това съобщи заместник-министърът на правосъдието Георги Николов на днешната регулярна среща за мерките за борба с агресията и насилието при премиера акад. Николай Денков.

  Намалява броят на регистрираните сигнали за домашно насилие. По данни на Агенцията за социално подпомагане през първото шестмесечие на 2022 г. те са били 399, а за същия период на тази година – 363.
Въпреки по-малкия брой регистрирани случаи обаче, в публичното пространство се създава усещане за увеличаването им. Според експертите от Министерството на труда и социалната политика сред причините за това са ясният политически знак за неприемане на такива прояви, подкрепен от обществена нетърпимост, което окуражи жертвите да говорят, както и излизането наяве на стари случаи.

  Тема на срещата беше също проблемът с ранните бракове. От Министерството на образованието и науката посочиха, че в училищата се работи активно по въпроса, включително с родителите. Организират се и различни кампании за превенция на ранните бракове. Косвено по проблема работят и медиаторите от екипите по механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.
Психолозите и педагогическите съветници в училищата също работят по тези въпроси. За тази учебна година техният брой е увеличен със 110. „Борбата е за всяко едно дете“, подчерта Денков. 

  Екипите на регионалните координатори за защита и за превенция на домашно насилие към областните дирекции на МВР са разширени, стана ясно още по време на срещата

  Радваме се, че се доверявате на StandartNews.bg за всички актуални новини

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  2 Comments

  1. жанието на сигнала, ще се задействат подходящи мерки за подкрепа и помощ на жертвата. Това е изключително важна инициатива, която би могла да спаси много животи и да помогне на хората, които живеят в страх и насилие в дома си. Надявам се, че приложението ще бъде успешно изградено и достъпно за всички, които се нуждаят от него. Подкрепям този проект и се надявам, че ще има силна реакция и подкрепа от обществото и институциите.

  2. Изключително полезна инициатива за борба с домашното насилие! Мобилното приложение ще предостави бърз и лесен начин за жертвите да подават сигнали и да получават помощ. Сигналите, които ще бъдат изпратени, ще бъдат пренасочвани към подходящите институции, което ще допринесе за по-ефективно разследване и подкрепа на жертвите. Очаквам с интерес официалното пускане на приложението през ноември 2023 г. и се надявам на успешни резултати в борбата с насилието.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here