More

  Ново чудо! Уникален ръкопис от Националната библиотека влезе в ЮНЕСКО

  Уникална новина. Трети ръкопис от колекциите на Националната библиотека беше включен в регистъра „Паметта на света“ на ЮНЕСКО. Това е преписът на съчинението „Духовни двустишия“, създадено от големия персийски поет, философ и мистик Мевляна, по-известен и като Руми.

  Процедурата по вписването е завършена на 23 септември с провеждане на кръгла маса в турския град Коня, където той се установява и живее до края на дните си. Какво е значенито на тази творба и защо е ценен преписът, който се съхранява в София?

  Стиховете на Мевляна водят към сърцето, а философията му е далеч от догмите. Затова посланията му имат много последователи от целия свят.

  „Неговата поезия вдъхновява с това, че ни учи на любов към всяко едно живо същество – към растенията, животните, хората. Любовта към Бога“, каза Севдие Али, архивист в Националната библиотека.

  Със същата тази любов през 13 век пише и „Духовни двустишия“ – притчи, които помагат на вярващите да разберат по-добре Корана. Съчинението „Духовни двустишия“ на Мевляна е сред най-познатите и най-разпространяваните му произведения. Това е и една от причините то да бъде част от „Паметта на света“, която събира ЮНЕСКО.

  Преписът в Националната ни библиотека е извършен през XVI век от неизвестен автор. Известно е обаче кой е бил последният собственик на книгата.

  „Тя е дошла от Самоковската обществена библиотека, чиито основател е Мехмед Хюсреф паша, който е заемал важни административни постове, както и членове на неговата фамилия“, разказа Севдие Али.

  Шест печата показват всички нейни притежатели. Откриваме и още един любопитен надпис.

  „В османските библиотеки книгите се подреждат една върху друга, поради което е било необходимо автор и заглавие да се изписват върху долното стъпало на книгата“, обясни Севдие Али.

  Вписването на преписа, като част от „Паметта на света“, скоро ще бъде отбелязано с изложба.

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  4 Comments

  1. а „Горе-долу по света“ на нашата голема българска писателка Елин Пелин! Безспорно това е огромно признание какto на българската литература, така и на културното наследство на нашата страна. Нека се гордеем с това заслужено признание и нека продължим да пазим и популяризираме творчеството на нашите големи писатели!

  2. тя един от диамантите на световната литература. „Духовни двустишия“ е изключително вълнуващо и духовно съчинение, което предава мъдрости, философия и вътрешен свят от гледна точка на Мевляна. Включването на това произведение в регистъра „Паметта на света“ на ЮНЕСКО е голямо признание за българската култура и националната библиотека, като също така подчертава и уникалното значение на тази книга за световната книжовност и духовност. Това е голямо по

  3. библиотеката не е просто държавно съкровище, но и място, където се съхраняват най-ценните произведения на световната литература. Това е огромна чест и признание за Бъл

  4. 2021 г. и библиотеката е постигнала голям успех, като допринесла за запазването на културното наследство на света. Поздравления на Националната библиотека за това постижение!

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here