More

  Ново чудо! Уникален ръкопис от Националната библиотека влезе в ЮНЕСКО

  Уникална новина. Трети ръкопис от колекциите на Националната библиотека беше включен в регистъра „Паметта на света“ на ЮНЕСКО. Това е преписът на съчинението „Духовни двустишия“, създадено от големия персийски поет, философ и мистик Мевляна, по-известен и като Руми.

  Процедурата по вписването е завършена на 23 септември с провеждане на кръгла маса в турския град Коня, където той се установява и живее до края на дните си. Какво е значенито на тази творба и защо е ценен преписът, който се съхранява в София?

  Стиховете на Мевляна водят към сърцето, а философията му е далеч от догмите. Затова посланията му имат много последователи от целия свят.

  „Неговата поезия вдъхновява с това, че ни учи на любов към всяко едно живо същество – към растенията, животните, хората. Любовта към Бога“, каза Севдие Али, архивист в Националната библиотека.

  Със същата тази любов през 13 век пише и „Духовни двустишия“ – притчи, които помагат на вярващите да разберат по-добре Корана. Съчинението „Духовни двустишия“ на Мевляна е сред най-познатите и най-разпространяваните му произведения. Това е и една от причините то да бъде част от „Паметта на света“, която събира ЮНЕСКО.

  Преписът в Националната ни библиотека е извършен през XVI век от неизвестен автор. Известно е обаче кой е бил последният собственик на книгата.

  „Тя е дошла от Самоковската обществена библиотека, чиито основател е Мехмед Хюсреф паша, който е заемал важни административни постове, както и членове на неговата фамилия“, разказа Севдие Али.

  Шест печата показват всички нейни притежатели. Откриваме и още един любопитен надпис.

  „В османските библиотеки книгите се подреждат една върху друга, поради което е било необходимо автор и заглавие да се изписват върху долното стъпало на книгата“, обясни Севдие Али.

  Вписването на преписа, като част от „Паметта на света“, скоро ще бъде отбелязано с изложба.

  Радваме се, че се доверявате на StandartNews.bg за всички актуални новини

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  1 Comment

  1. е открит в стар кладенец! Невероятно, колко съкровища все още можем да откриваме в нашата история. Това е наистина вълнуващо откритие, което дава възможност да се разбере повече за миналото на нашия народ. Благодарение на Националната библиотека и добрата съхранност на ръкописите, можем да продължим да се гордеем с богатото си културно наследство. Нека продължаваме да откриваме и съхраняваме такива ценности, за да имаме възможност да ги предадем на бъдещите поколения.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here