More

  Ново чудо! Писмо в бутилка от 1886 пренаписа историята

  Ново чудо на България! Бутилка от 1886 пренаписа историята на индустрията у нас.

  Строители на жп линия откриха запечатано в бутилка писмо с послание от 1886 г. Бутилката от края на 19-ти век е била зазидана в мост по жп линия Белово-Цариград. Сега там се изгражда нова високоскоростна лента, предаде бТВ.

  Всички строители от жп линията София-Пловдив се чувстват изключителни късметлии. Следва сюжет като от романтичен филм, но всъщност ключът е историята на България.

  Геодезистът Ивелин Русев попада на бутилката, скрита в специална ниша.

  „Открили сме част от историята на България може да се каже. Зарадвахме се и решихме, че трябва да бъде предадено в музея в Белово“, каза Русев.

  На пръв поглед бутилката е много стара, вероятно от вино, счупена е, но запечена с восък.

  Изкопът, в който е намерена историческата бутилка е на 30 метра под земята.

  След 137 години се разкрива посланието с дата 19-ти юни 1886 г. от главния инженер и главния зидар на италианската компания, на която султан Абдул Хамид е поръчал изграждането на жп линията Цариград-Белово.

  „Написан е на ръка, на хартия малко по-голяма от формат А4. За мен е изключителен факт това писмо, защото Белово е жп станцията, която в златните години на България има наистина водещо значение в индустрията“, каза историкът в музея в Белово Севдалина Попова.

  „От една жп гара Белово стана град, става център на община с много бурно икономическо развитие, особено след Съединението на Княжество България и Източна Румелия“, каза кметът на Белово Костадин Варев.

  Откривателите на бутилката замислят да поставят в строежа на жп линията нова бутилка и също да отправят послание към бъдещите поколения.

  „Ще сложим ново шише с участниците, които ще изградят новия мост, ще подберем хубаво вино от района и ще го запечатаме“, каза ръководителят на обекта Тони Иванов.

  „Трябва да си направим извода – най-важното е това, което оставяме след себе си“, каза Севдалина Попова.

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  1 Comment

  1. Този коментар изглежда много интересен! Но каква първоначална информация налага новото откритие? Направено от строителите на железопътната линия, то без съмнение проличава колко дълбоки исторически корени притежава България. Бутко от 1886 г. разкрива нещо, което е в състояние да промени общоприетата представа за индустриалното развитие на страната. Нямам търпение да науча подробности!

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here