More

  Външно министерство с важни новини и съвети към българите в Израел

  София. Във връзка с продължаващата напрегната ситуация в Израел, МВнР отправя препоръка към българските граждани, намиращи се в страната, да се регистрират в българското посолство в Тел Авив, като за целта предоставят паспортни данни, местодомуване, статут и телефон за връзка на един от следните електронни адреси: Consulate.Telaviv@mfa.bg и Embassy.Telaviv@mfa.bg .

  МВнР и посолството в Тел Авив следят внимателно ситуацията на място и координирано с останалите държави членки на Европейския съюз ще предприемат действия при решение за евентуална евакуация, каквото към момента няма.

  Ситуацията е изключително динамична и българските граждани следва да се придържат стриктно към инструкциите на местните власти, като при въпроси, могат да се обръщат към посолството на редовните и спешните телефони, обявени публично.

  Посолството в Тел Авив непрекъснато актуализира база данни, в която се записват две групи наши сънародници: – първата са български граждани, краткосрочно пребиваващи в Израел, и изпаднали в трудна ситуация без да могат да се приберат в България, поради отменени полети. Това са и гражданите, които се възползваха, по обективни причини, с предимство от организираните от българското правителство полети; и втора група – това са постоянно пребиваващи в Израел български граждани, повечето от които с двойно гражданство. Тяхната бройка също е динамична. За тази група граждани към момента държавата не предвижда конкретни действия, насочени към организиране на напускането на Израел. Причината е, че за момента, както ние, така и останалите държави-членки не планират евакуация от Израел в пълния смисъл на думата. Следва да се отбележи също, че повечето европейски държави не организират и специални полети за своите сънародници в Израел, тъй като редовни полети продължават да се изпълняват.

  Възможностите за чуждите граждани, в т.ч. българските, да напуснат Израел към днешна дата са, както следва:

  – чрез авиокомпаниите, продължаващи да изпълняват полети от международно летище Бен Гурион в Тел Авив

  – чрез използване на морска връзка от пристанище Хайфа.

  ГКПП Аленби с Йордания от тази сутрин е затворено.

   Разбираме трудната ситуация, в която се намират сънародниците ни в Израел, и искаме да ги уверим, че държавата, в лицето на МВнР и посолството в Тел Авив, предприемат необходимото, за да окажат съдействие на българските граждани в нужда в съответствие с нуждите и възможностите.

  Припомняме, че мисията има два телефона за спешна връзка, с които гражданите могат да се свързват денонощно:

  + 972 54 764 0089

  + 972 54 595 4379

  Данни за българските лица, намиращи се на територията на Израел, могат да бъдат изпращани и по електронен път на Consulate.TelAviv@mfa.bg , както и на Ситуационния център в МВнР на

  имейл: crisis@mfa.bg 

  тел: +359 2 948 24 04

   +359 2 971 38 56

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  5 Comments

  1. Фактът, че Министерството на външните работи реши да изрази безпокойството си относно напрегнатата ситуация в Израел, показва нашата страна като отговорна и ангажирана с глобалните проблеми. В такива моменти е важно да се изразяваме съпричастност към народите, които преживяват трудни времена, и да потвърждаваме ангажимента си към мира и стабилността в региона.

  2. раждани, които се намират в региона да бъдат внимателни и да се ръководят от указанията и съветите на местните власти. Нека помним, че безопасността на нашите граждани е от първостепенна важност и трябва да предприемем всички мерки за тяхна защита. Надяваме се ситуацията да бъде стабилизирана и застрашените хора да се върнат в нормален ритъм на живот. България е солидарна с Израел и изразява своята подкрепа в този труден момент. Нека се надяваме на бърза и траен мир в региона.“
   Важно е да се има предвид, че ситуацията в Израел е изключително сериозна и не трябва да се играе с безопасността на хората. Всички български граждани, които се намират в региона, трябва да следват указанията на местните власти и да се консултират с дипломатическите служби на България. Надяваме се, че ситуацията ще се успокои и хората ще могат да се върнат към нормалния живот възможно най-скоро. Мирът и стабилността са от решаващо значение за региона и трябва да действаме в съответствие с това. България е солидарна с Израел и изразява своята подкрепа в тази критична ситуация.

  3. нни и контактна информация. Това е много важно, за да се гарантира безопасността и помощта за българските граждани в случай на необходимост. Българското посолство може да осигури съдействие и информация за ситуацията в Израел и да предостави необходимата помощ. Независимо от политическата напрегната обстановка, безопасността и добробитието на българските граждани трябва да бъдат в приоритет.

  4. ждани, които имат намерение да посетят тази дестинация, да вземат мерки за повишаване на собствената им безопасност. Политическата нестабилност и нарастващите нападения в региона наистина налагат предпазливост и внимание от страна на пътуващите. Важно е да се следят събитията и да се съобразяваме с указанията на местните органи. Препоръчително е да се търси информация от различни източници и да се изгражда реалистична картина за ситуацията преди всяко пътуване. Безопасността на нашите граждани трябва да бъде винаги на първо място.

  5. се в страната, да изпазват висока степен на внимание и предпазливост. Израел е изправен пред сериозни конфликти и напрежение, което може да се отрази на сигурността на посетителите. По тази причина, е важно българските граждани да следват инструкциите на местните власти и да се консултират с посланието в Израел за актуална информация и насоки. Запазвайте внимателност и бъдете сигурни в решенията си в тази сложна ситуация.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here