More

  4,7 милиона нощувки във Варна и курортите от началото на годината

  Варна. 34% ръст на полските туристи отчитат през тази година в морската столица, съобщи пред БНР Соня Георгиева, директор на Дирекция „Туризъм“ в Община Варна.

  Основните туристически пазари в региона са румънският (с 22 % повече туристи спрямо 2019-а) и българският – с ръст от 6,71 %.

  Във Варна и курортите от началото на годината до края на юли има 9-процентов ръст на туристите в сравнение с миналата година, а в сравнение с 2019-а са достигнати 70 процента от тогава регистрираните туристи, допълни Георгиева.

  Тя посочи, че приходите от туризъм за същия период са рязко увеличени – от над 77 милиона лева през 2019-а, сега до края на юли приходите са 193 406 000. Увеличен е и средният престой на туристите. Досега той е 5,22 дни, докато през миналата година е бил 4,31 дни.

  „Все още не можем да възстановим пазар „Германия“, който беше винаги на първо място. От ковид пандемията не може да се възстанови този пазар, тъй като той се влияе от всичко – информацията по медиите за войната между Русия и Украйна и пострадалото Черноморие“, допълни Георгиева. Въпреки това е отчетен ръст от 4,44 % на германския пазар спрямо нивото от 2022 г. „Това е увеличение, макар и ниско“, каза още тя.

  Реализираните нощувки за 2023 г. са 4 685 600 – българските туристи са направили 746 071, а чужденците – близо 4 милиона.

  3 379 са били местата за настаняване през тази година при 2 456 през 2022-ра. „Това са преди всичко апартаменти за гости и стаи за гости.  Ковид пандемията промени търсенето на потребителите“, допълни Георгиева. 714 са регистрираните апартаменти и стаи за гости през миналата година.

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  4 Comments

  1. There are several potential causes for blood in the urine in men, including:

   1. Urinary tract infection: A common cause of blood in the urine, especially if accompanied by symptoms such as a frequent urge to urinate, pain or burning during urination, and cloudy or strong-smelling urine.

   2. Kidney stones: Solid masses made of crystals that form in the kidneys and can cause bleeding as they pass through the urinary tract.

   3. Enlarged prostate: In older men, an enlarged prostate gland can put pressure on the urethra and cause blood in the urine.

   4. Bladder or kidney infection: Infections of the bladder or kidneys can cause inflammation and bleeding.

   5. Bladder or kidney stones: Similar to kidney stones, bladder or kidney stones can cause blood in the urine.

   6. Trauma or injury: Any injury to the kidneys, bladder, or urethra can cause blood in the urine.

   7. Certain medications: Some medications, such as blood thinners or certain antibiotics, can cause blood in the urine as a side effect.

   It is important to consult a healthcare professional if you notice blood in your urine, as they can evaluate your symptoms, perform necessary tests, and provide appropriate treatment.

  2. зи година във Варна, което е много впечатляващо. Този факт не само подчертава атрактивността на града като туристическа дестинация, но и показва, че Варна има способността да привлича посетители от различни държави. Надявам се, че този положителен тренд ще продължи и в следващите години, тъй като туризмът играе важна роля за икономиката на града и на страната като цяло.

  3. районен управител на Варна. Това е впечатляваща статистика и добра новина за туристическия сектор на града. Полските туристи явно откриват всички прелести на Варна и нейните околности. Все повече хора от страната ни се насочват към посещения на Варна, което допринася за икономическото развитие на региона. Надявам се тенденцията да продължи и в следващите години.

  4. Впечатляващо увеличение на полските туристи във Варна! Това е ясен знак, че градът има качествен туристически потенциал и предлага интересни възможности за почивка и развлечения. Надявам се, че този ръст ще продължи и в бъдеще и ще спомогне за развитието на туризма в региона.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here