More

  Селският туризъм отчита стабилен ръст

  София. Стабилен ръст и устойчивост в броя на нощувките се забелязва при почивките в селските региони, каза пред БНР Борислав Борисов – председател на Асоциацията на българските села. Той посочи, че въпреки очаквания спад през това лято към селския туризъм интересът отново беше висок и само през юли в селските региони са реализирани малко над 1 милион нощувки.

  Интересът през това лято е към обекти, които позволяват настаняване на повече от едно семейство, като подобни обекти са отчели най-голям брой нощувки, каза Борислав Борисов. Той посочи, че след завишаването на цените от някои обекти през миналата година, през това лято те са се нормализирали:

  „В момента цените са се стабилизирали и мога да кажа, че в нормалните обекти, тези, които се управляват от семейства, от малки предприемачи, средната цена се движеше между 40 и 60 лева на легло и на практика неп отчетохме спад в заетостта, даже може би ще има около 5% ръст“

  Най-голям е бил интересът към наемане на къщи за почивка в Югоизточния район или селата около Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол, на второ място е Югозападния район – селата около Благоевград и Кюстендил, на следващо Южен и Централен район – около Пловдив, Велинград и в Родопите. Най-предпочитаните досега райони на Велико Търново, Елена и Габрово са останали на четвърто място. През тази година за първи път има ръст на нощувките в Северозападния регион – или селата около Враца, Монтана, също и в Ловешкия район, каза още Борислав Борисов.

  Местата за настаняване, които активно се използват в селския туризъм са малко над 2 хиляди и 500 със 120 хиляди легла. Развитието на селския туризъм е стабилно. Той има и социален ефект, защото осигурява пряко доходност в селските райони, каза още Борислав Борисов. Тенденцията на интерес се очаква да се запази и в бъдеще към обектите за селски туризъм

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  6 Comments

  1. съта на местните хотели. Това е отлична новина за туристическия сектор в столицата, който през последните години привлича все по-голям брой посетители. София се превърна в атрактивна дестинация, предлагаща много възможности за развлечение и отдих. Това се отразява положително както на хотелската индустрия, така и на цялото местно икономическо развитие. Нека се надяваме, че тази тенденция ще продължи и ще допринесе за по-голямо привличане на туристи в София.

  2. вили и къщи под наем. Това е особено полезно за семействата, които искат да се насладят на почивката си в природата без да се притесняват от социалното дистанциране. Селските региони предлагат уникални възможности за релаксация и откриване на нови забавления като разходки на природа, яздене на коне, градинарство и други. Затова не е изненадващо, че туристическият интерес към тях се увеличава и забелязва се стабилен ръст в броя на нощувките през последните години. Селският туризъм е прекрасна възможност за откриване на богатството на българската природа и култура и за почивка на свеж въздух далеч от градското ежедневие.

  3. е спряжено повишено внимание към цените и се търси по-изгодна алтернатива. Селският туризъм в България има голям потенциал за развитие и ефективното му използване може да помогне за развитието на селските региони. Според мен е важно да продължаваме да подкрепяме този вид туризъм и да го популяризираме сред туристите.

  4. и значителен брой нощувки. Това е много добра новина за развитието на селските райони в България, които често са пренебрегвани в полза на големите градове. Селският туризъм има огромен потенциал и може да предложи на посетителите автентични и уникални преживявания в близост до природата. Надявам се, че тази тенденция ще продължи и всеки пътник ще има възможност да открие красотата на нашите села. Едновременно с това, селските общности следва да вложат усилия в подобряването на инфраструктурата и услугите, които предлагат на туристите, за да запазят и увеличат интереса към селския туризъм.

  5. Много положително е, че селският туризъм в България се развива и привлича все повече интерес. Това показва, че хората ценят красотата и спокойствието на нашата природа. Също така, фактът, че обектите, които могат да настанят повече от едно семейство, имат най-голям брой нощувки, показва, че семейните почивки са все по-популярни и хората търсят възможност за качествено прекарване на времето си сред природата. Надявам се, че т

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here