More

  С изложба, дискусия и тематичен куиз в Стара Загора честват Световния ден на туризма

  Стара Загора. Кестеновата алея на парк „Пети октомври“ стана своеобразна галерия за изложба на пана, посветени на Световния ден на туризма, който се отбелязва на 27 септември. Експозицията ще бъде на разположение през целия ден, а след това ще бъде поставена във фоайето на Общинска администрация.

  „С тази изложба даваме начало на събитията, посветени на днешния празник. Тя е събрала снимки от държавите, които в последните 20 години са били домакин на различни тематични чествания“, каза по време на представянето на паната ресорният зам.-кмет на Стара Загора Милена Желева. 

  Желева припомни, че туристическият бранш преживя трудни две години в пандемия, но цифрите към момента за нощувки сочат, че 2022 година, както и текущата 2023 година – са с оптимистични данни. „Има надвишаване на нощувките за 2019 година, което е показателно. Стъпка по стъпка вървим към разпознаването на нашия град като предпочитана дестинация. Инвестираме в обекти, които привличат туристи, като Зоопарка. Работим по подобряване на инфраструктурата и на други  – културни и спортни, защото по този начин стимулираме интереса на хората и бизнеса“, посочи още Милена Желева.

  Специален гост на празника в Стара Загора бе и изпълнителният директор на Туристически район „Тракия“ Радост Иванова. „Много е важно днес да може да предизвикаме хората да имат интерес към туризма като изживяване.  Изложбата показва нещата, които те карат хората да пътуваш, да имаш различни изживявания, това прави животът на всички по-хубав, по-интересен и по-забавен. Община Стара Загора е един от най-активните членове, работим усилено в популяризирането на града и неговите забележителности по света“, сподели с присъстващите Иванова. Тя поздрави домакините и за приемствеността и съвместната работа с културните институти, което допълнително допринася развитието на сектора. „Стара Загора има наистина какво да покаже на света“, подчерта Радост Иванова.

  „Идеята ни днес да акцентираме върху Световния ден на туризма е да го представим като част от нашия календар със събития. Искаме да поставим искрата в младежите, които учат туризъм, затова реализираме днешните събития съвместно с Професионалната гимназия по облекло и хранене „Райна Княгиня“, допълни Маргарита Крумова, началник на отдел „Туризъм и младежки дейности“. „Туризмът е не само стълб на икономиката, но и е силно индивидуално изживяване – то отваря светогледа, променя възприятия, създава приятелства. Пътуванията могат само да ни обогатят“, сподели с присъстващите Крумова. Тя представи и тазгодишната тема на Световния ден на туризма – зелени инвестиции. „Това е подходящото време да дадем акцент на кръговите икономики, на развитието на туризма, на опазването на околната среда. Трябва да обърнем внимание на устойчивостта и ресурсите“, каза още тя.

  Малко по-късно бе представена изцяло новата визия на Туристическия информационен център. Те е плод на общи усилия и амбицията Стара Загора да бъде все по-предпочитано място за туризъм. Специален акцент е даден на новите технологии – като VR очилата и добавената реалност за тематични разходки из правите улици на хилядолетния град. Новият бранд „Стара Загора за теб“ също е изпълнен със съдържание, стана ясно от думите на ресорния зам.-кмет. По време на презентацията на възможностите на ТИЦ, Милена Желева подчерта, че най-посещаваната към момента туристическа дестинация в Стара Загора е Зоопаркът, след него по посещения са обектите на Регионалния исторически музей. Тя благодари за добрата съвместна работа на всички културни институти в общината – читалища, библиотеки, на РИМ. Ресорният зам.-кмет поздрави Ива Златева, която стои зад модерната и функционална обстановка в ТИЦ, вплела в архитектурните решения изискванията за туристически информационен център и младия дух на Стара Загора.

  Гости на събитието бяха още Диана Атанасова – началник на отдел „Култура“ и  Вени Петрова – председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора, медии.

  В залата на Регионален исторически музей  се проведе среща-беседа с ученици  от 11 и 12 клас и техните преподаватели от ПГОХ „Райна Княгиня“ на теми „Зелени иновации в туризма“, „Ефективно управление на ресурсите“, „Дигитализация в туризма“ и „Жените в бизнеса“, изнесени от различни гост лектори и специалисти в областта.

  От 19.00 часа тази вечер ще се проведе тематичен куиз, посветен на туризма. Той се реализира съвместно с Желязко Динев, водещ и организатор на  „Куиз за хора“ и ще включва до 8 отбора, всеки с по 6 човека. Победителите ще получат атрактивни  награди, предоставени от Туристическия информационен център, Драматичен театър „Гео Милев“ и ресторант „Бюфет“.

  Автор: Красимира Кънева

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  5 Comments

  1. Стара Загора се радва на уникална изложба, посветена на Световния ден на туризма. Кестеновата алея в парк „Пети октомври“ се превърна в галерия на открито, където посетителите могат да се насладят на пана, представящи различни туристически дестинации. Изложбата е част от редица събития, организирани в чест на празника, които имат за цел да стимулират интереса към туризма и да покажат на света всичко, което Стара Загора може да предложи. Това е важна инициатива, която ще допринесе за популяризирането на града и увеличаването на броя на туристите.

  2. ав още дни и ще представя различни места за посещение в Стара Загора. Това е прекрасна идея за популяризиране на туризма и привличане на посетители. Такива събития са важни, защото помагат на хората да открият нови места и култури. Браво за инициативата на парк „Пети октомври“!

  3. представи различни снимки и изображения с информация, свързана с туризма в Стара Загора и значимите места в града. Това е интересен начин за привличане на внимание към туристическите достопримечателности и предлаганите възможности за посещение в града. Кестеновата алея е прекрасно място за такъв вид изложба, като същевременно предоставя и приятна атмосфера за разходка и отдих на посетителите. Бих препоръчал да посетите тази галерия, ако имате възможност, за да се запознаете с богатството на туристическите атракции в Стара Загора.

  4. убличност през целия октомври. За посетителите е представено богато разнообразие от пана, които показват красотата на различни туристически дестинации в България и по света. Идеята е отлична и заслужава похвала, тъй като туризмът е важен сектор за развитието на градовете и страната като цяло. Тази форма на изложба създава възможност за насърчаване на туризма и популяризиране на красивите места, които България предлага. Всякаква инициатива, която призовава хората да откриват и разбират по-добре света, заслужава подкрепа. Пожелавам успех на организаторите и надявам се изложбата да вдъхнови голям брой хора да планират своите следващи туристически почивки.

  5. месец октомври, като всяко участие е безплатно и отворено за всички желаещи. Паната разказват за красотите и забележителностите на Стара Загора, привличайки вниманието на посетителите и вдъхновявайки ги да открият тук още повече. Това е страхотна инициатива, която помага за популяризирането на града и неговите туристически атракции.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here