More

  Общините са длъжници към собствениците на къщи за гости

  Общините са големи длъжници към собствениците на къщи за гости, твърди пред Bgtourism.bg Ива Костадинова, мениджър в платформата за къщи за гости athomebg, и обяснява защо смята така.

  „Къщите за гости и вили не са в безвъздушното пространство. Всяка от тях принадлежи към определена община. Всеки собственик на къща за гости внася всички видове данъци и туристически такси в общината. Сега някои ще кажат: да, ама данъците и таксите не са чак толкова високи или: не всички собственици са на светло, част от тях укриват приходи. Вероятно са прави, но аз обобщавам ситуацията по принцип. Освен данъците и таксите, които влизат в общината, гостите също харчат пари и подпомагат местната икономика: пазаруват от магазините храна и напитки, опитват традиционна кухня в местни ресторанти или в препоръчани кръчми, посещават културни и исторически забележителности, харчат пари по атракциони и т.н., зависи от региона и какво се предлага на туристите. Тъй като нашата платформа athomebg предлага на собствениците и услугата професионално фото и видео заснемане, имахме възможност да обиколим страната и затова твърденията ми се основават на преки наблюдения“, казва Ива.

  Според нея, основният проблем е лошата инфраструктура. „Планините и горите в България са великолепни. Тук има най-много къщи за гости, като повечето от тях отговарят точно на типа „дом извън дома“ – тоест, хем си в уютен, топъл и комфортен дом, хем си далеч от твоя дом и можеш да забравиш за няколко дни ежедневни грижи и проблеми. Как обаче стигаш до този прекрасен дом, след като отбиеш от главния път? Кошмарно, въпреки че километрите са само няколко. Ако е имало асфалт, него или вече го няма, или е на дупки и ями. Ако пътят е черен, той или не се вижда от бурени и храсталаци, или трябва да шофираш с 10км/ч, за да не се разпадне всичко на парчета – и автомобил, и пътници. И не си мислете, че собствениците стоят със скръстени ръце. Сами запълват дупките, сами режат храсталаците. Ходили няколко пъти до кмета, няма пари, казвал им той. „Явно сме малко избиратели тук, затова не ни обръщат внимание“, коментират собствениците. Попаднахме в регион, известен с минерални извори и басейни. Преди години тук беше пълно с хотели и къщи за гости, районът беше чист и се поддържаше. Сега виждаш изоставени и изтърбушени хотели, между тях работещи къщи за гости и новостроящи се хотели. А наоколо пусто и грозно – избуяла трева, начупени тротоари, строителни отпадъци, търкалящи се чували с боклуци. За каква инфраструктура става въпрос?“, продължава да разказва Ива.

  Селският туризъм – връщане към корените, търсене на непознати преживявания и бягство от рутината

  Към проблемите тя прибавя и режима на вода в някои от населените места през лятото. Някои от кметовете предупреждават хората два-три дни предварително, за да могат собствениците да отказват резервации или да търсят други начини за спасение. Такива кметове обаче са малцина.

  Що се отнася до къщите за гости, които са в населените места, така да се каже – на асфалт, то и към техните собственици общините са длъжници, твърди още Ива и допълва: Нека кметовете да кажат за какво са използвали приходите в общинската хазна от данъците и таксите, които са получили от къщите за гости – и дали изобщо и един лев е отишъл за подобряване на този отрасъл в местната икономика. Едва ли, отговаря си тя.

  Има ли начин общините да променят отношението си към собствениците на къщи за гости, питаме Ива.

  „Да, има – категорична е тя. – Първо, не е трудно общинарите да използват техниката и хората, наети по различни програми, поне да разчистят храсти и треволяци около пътищата. Второ, понеже не става въпрос за изграждане на магистрали, има по-евтини материали, с които да се запълнят ямите по горските пътища така, че придвижването да е нормално. А и в крайна сметка, нека общината използва парите, които е прибрала от собствениците, за тях самите. Още повече, че самите собственици са съгласни да участват и с лични средства. И трето, но може би на първо място. Непрекъснато се отварят различни проекти за подпомагане на селски райони с европейско или държавно субсидиране. Но някой трябва да седне и да напише читав проект, който да се спечели. Това е работа на общината, нали? И понеже идват избори, съветвам тези собственици на къщи за гости, които са в немилост откъм инфраструктура, да искат, и искат, и искат. Ще им бъде обещано, сигурна съм. Пък после може и да бъде изпълнено. Защото, в крайна сметка, става въпрос за България и българското“, обобщава Ива Костадинова от athomebg.

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  7 Comments

  1. От коментара под заглавието се разбира, че общините трябва да поемат отговорността си към собствениците на къщи за гости и да подобрят инфраструктурата в регионите, за да привлекат повече туристи. В противен случай, потенциалните гости могат да се откажат от посещението и да изберат други дестинации, което ще окаже отрицателно влияние върху местната икономика.

  2. собственост на общините, а са частни имоти, които се отдават под наем. Въпреки това, много общини не изпълняват задълженията си по отношение на поддържането на инфраструктурата, която е необходима за функционирането на къщите за гости. Това включва ремонт и поддръжка на пътища, водопроводна и канализационна система, осветление и други. Поради липсата на подходяща инфраструктура, много собственици на къщи за гости се чувстват пренебрегнати от общините и не получават необходимата подкрепа. Това оказва отрицателно влияние върху туристическия сектор и намалява привлекателността на дадената дестинация. Общините трябва да осъзнаят важността на къщите за гости и да инвестират в тяхното развитие и поддръжка, за да подобрят туристическите възможности на региона и да привлекат повече посетители.

  3. редоставя редица услуги и удобства, като персонал, почистване, хранене и други. Общините обаче не плащат своите данъци на местата, където тези къщи се намират, което означава, че не допринасят финансово за поддържането на инфраструктурата и услугите, които се предоставят. Това е несправедливо към собствениците на къщи за гости, които редовно заплащат данъци и такси. Общините трябва да поемат отговорността си и да заплатят дължимите суми на собствениците на тези къщи.“

  4. в пространство, те заемат конкретни парцели земя и населяват големи части от общинската територия. Въпреки това, много от общините не са плащали такси и данъци за тези имоти в продължение на години, което води до големи дългове. Това е несправедливо и неприемливо, тъй като къщите за гости създават значителни икономически ползи за местните общности и трябва да бъдат подкрепени. Общините трябва да вземат сериозни мерки за решаване на проблема и да заплатят дължимите такси и данъци.“

   Този коментар изразява безпокойството и несъгласието с несправедливото отношение на общините към собствениците на къщи за гости. Той подчертава необходимостта от отговорност и законност във взаимоотношенията собственици-общини и насърчава общините да вземат мерки за решаване на създалите се проблеми.

  5. одава част от някаква община и следователно трябва да получава определени услуги и грижи от тази община. Но често се оказва, че общините не изпълняват своите задължения и не осигуряват нужните инфраструктурни услуги, които къщите за гости и вили изискват. Това може да бъде от лошо поддържана пътна мрежа до липса на осветление, водоснабдяване и канализация. Тези проблеми създават неудобства и губят потенциални клиенти за къщите за гости, което на свой ред води до икономически загуби за собствениците. Общините трябва да осъзнаят своята отговорност и да предоставят необходимата подкрепа на туризма, който е важна икономическа сфера за страната.“

  6. Те са част от пазара и собствениците им имат право да очакват заплащането на наема от страна на общините. Неизплащането е проблем и за собствениците и за общините, които така губят доверието на хората, които се възползват от тези къщи. Затова е важно общините да се стремят да изпълняват своите задължения и да спазват договорите, които са сключили със собствениците на къщите за гости.“

  7. добро състояние и с напредването на туризма към селата, общините трябва да инвестират в тях и да подобрят условията за престой. В противен случай, собствениците на къщите ще продължат да изразяват недоволство и да искат заплащане на задълженията им. Трябва да се обърне повече внимание на развитието на туризма в селата и да се предоставят по-добри условия на туристите.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here