More

  НСИ: Посещенията на чужденци в България през август надхвърлят 2 милиона

  София. Посещенията на чужди граждани в България са 2 077 600, или с 9.5% повече в сравнение със същия месец на предходната година, съобщиха днес от Националния статистически институт. Преобладава делът на посещенията с цел почивка и екскурзия – 50.5%, следвани от посещенията с други цели – 44.4%, и със служебна цел – 5.1%. Делът на гражданите от Европейския съюз, посетили България, е 55.1% от общия брой чужди граждани и достига 1 145.4 хил., като най-голям е броят на посещенията на граждани от Румъния – 29.6% и Германия – 19.7%.

  Посещенията на граждани от групата „Други европейски страни“1 са 725.7 хил., или 34.9% от всички посещения в България. Най-голям брой посещения са регистрирани от Турция – 293.5 хил., или 40.4% от посещенията в тази група.
  Най-много посещения в България са реализирали гражданите от: Румъния – 339.5 хил., Турция – 293.5 хил., Германия – 225.8 хил., Украйна – 198.9 хил., Полша – 105.7 хил., Сърбия – 84.3 хил., Обединено Кралство – 68.2 хил., Нидерландия – 65.1 хил., Франция – 64.4 хил., Гърция – 63.7 хиляди.

  Транзитните преминавания през страната са 39.3% (815.9 хил.) от всички посещения на чужди граждани в България.

  Пътуванията на български граждани в чужбина през август 2023 г. са 834 300, или с 12.0% повече от август 2022 година. Най-голям брой пътувания на български граждани са осъществени към: Гърция – 223.9 хил., Турция – 223.7 хил., Румъния – 65.3 хил., Германия – 61.5 хил., Сърбия – 58.9 хил., Австрия – 21.9 хил., Италия – 21.2 хил., Франция – 20.2 хил., Република Северна Македония – 19.1 хил., Обединено кралство – 18.5 хиляди.

  Най-голям относителен дял от общия брой пътувания на български граждани в чужбина формират тези с цел почивка и екскурзия – 47.4%, следвани от пътуванията с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия) – 39.1%, и със служебна цел – 13.5%.

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  7 Comments

  1. Животът е красив, ако го преживееш със страст
   „Това заглавие ме накара да задумая за ценностите, които придаваме на нашия живот. Страстта е тази вътрешна сила, която ни вдъхновява и ни прави да се чувстваме живи. Когато преживеем всеки момент със сърце и страст, животът ни изгрява в нови цветове и се превръща в истинско творение. Нека със страст превърнем всеки ден в незабравимо пътуване.“

  2. брой на посетителите. Това показва, че България продължава да бъде атрактивен туристически дестинация за хора от цяла Европа. Разнообразието на предлаганите почивки и екскурзии в страната ни привлича все повече и повече туристи. Не е изненадващо, че повечето посещения са с цел почивка и развлечение. Хубаво е да видим, че и посещенията с други цели и служебни посещения са също доста високи. Това е добър знак за икономическото развитие на България и нейната привлекателност като бизнес дестинация.

  3. чуждестранни граждани в София. Заслужава си да се отбележи, че посещенията с цел почивка и екскурзия преобладават, което може да се тълкува като растеж на туризма в страната. Особено впечатляващо е, че гражданите от Европейския съюз съставляват над половината от общия брой посетители, което илюстрира привлекателността на България като туристическа дестинация за европейските туристи. Това може да се счита за положителна тенденция и да служи като стимул за развитие и подобрение на инфраструктурата и услугите, които предлагаме на нашите гости.

  4. През изминалата година посетителите в България са нараснали със 9.5%. Главната цел на тези посещения е почивка и екскурзия, което представлява 50.5% от общия брой. Чужденците от Европейския съюз съставляват 55.1% от посетителите и най-често посещават България граждани на Румъния (29.6%) и Германия (19.7%).

  5. 49.5%. Повишението в броя на посещенията от страни в ЕС е от 3.5%, докато от страни извън ЕС се отбелязва увеличение от 14.9%. Това показва, че България продължава да бъде популярна дестинация за туристи от цял свят. Растежът на туристическия сектор е важен за икономиката на страната и създава допълнителни възможности за развитие на туристическата инфраструктура и насърчаване на местното предприемачество.

  6. Това е впечатляващо повишение на туризма в България, което е отлична новина за страната. Чуждите посетители избират България основно за отдих и екскурзии, което показва, че нашата страна притежава привлекателни туристически дестинации. Също така, важно е да се отбележи присъствието на граждани от Европейския съюз, което подчертава значителното нарастване на интереса към България като туристическа дестинация.

  7. тоталното количество посещения. Това свидетелства за продължаващия интерес към нашата страна като туристическа дестинация. Очевидно България предлага достатъчно атрактивни условия и забележителности, които привличат все повече и повече посетители. Надяваме се, че този положителен тренд ще продължи и в бъдеще, а ние като държава трябва да се стремим да подобрим още повече условията за туризъм и да привлечем още повече чужденци да опознаят красотата на България.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here