More

  Мария Габриел: С грижа и координирани действия реализираме връщането на сънародниците ни от Израел

  София. Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел, председателят на Народното събрание Росен Желязков и зам. председателите Филиз Хюсменова и Никола Минчев,  посрещнаха на  летище София 92 българи и 1 хърватин, които се прибраха от Израел днес, около 18 часа,  с  правителствения самолет. В самолета заедно  със сънародниците ни пътува министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. На правителствения ВИП бяха и зам. министърът на вътрешните работи Ивелина Дундакова, гл.комисар Димитър Кангалджиев, зам.главен секретар на МВР и ст.комисар Любомир Николов, директор на СДВР.

   

  „ Благодаря на сънародниците ни за търпението и се радвам, че успяха да се приберат безопасно в България от Израел с помощта на специалния хуманитарен полет, организиран от българското правителство“, каза на брифинг на летището вицепремиерът Габриел.

  „Грижа за сънародниците ни и координирани действия- това бе движещата сила на организацията на днешния полет“, коментира вицепремиерът Габриел.

  Тя уточни, че от вчера по нейно разпореждане е активиран извънреден щаб в МВнР с цел идентифициране и осъществяване на контакт с намиращите се в Израел българи, които се нуждаят от съдействие.

  „Към момента няма данни за пострадали българи, а с посланика на България в Израел, Славена Гергова, сме в постоянна връзка. Използвам случая да благодаря на министър Георги Гвоздейков,  посланика на България в Израел, Славена Гергова и екипа на посолството ни в Тел Авив. Благодаря и на ситуационния център към МВнР и неговия директор Таня Димитрова за осигуряването на безопасното придвижване на сънародниците ни до летището и цялостната ангажираност“, каза Мария Габриел. 

  Вицепремиерът е провела вече разговор с външния министър на Израел, Ели Коен, и е изразила солидарността на България с Израел.

  Габриел подчерта, че продължават усилията  за оказване на  съдействие на българите, които все още са в Израел и са изразили желание за помощ. Тя съобщи, че са предприети необходимите организационни усилия за осъществяване на втори полет още тази нощ, като за него са се заявили повече от 80 българи.

  Министър Гвоздейков обясни, че има готовност правителственият „Еърбъс“ да извърши втори полет до Израел. „Преди минути получихме разрешение за извършване на полета за Тел Авив“, посочи транспортният министър. Георги Гвоздейков подчерта, че благодарение на добрия синхрон между институциите България е първата страна, която извежда свои граждани в организирана мисия. „Има заявено желание и от други държави членки да превозим техни граждани, така че при възможност ще направим и това“, каза министър Гвоздейков.

  Посолството ни в Тел Авив е отворило две телефонни линии за спешни случаи:

  + 972 54 764 0089

  + 972 54 595 4379

  Данни за българските лица, намиращи се на територията на Израел, могат да бъдат изпращани и по електронен път на Consulate.TelAviv@mfa.bg , както и на Ситуационния център в МВнР на

  имейл: crisis@mfa.bg

  тел: +359 2 948 24 04

   +359 2 971 38 56

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  3 Comments

  1. Радвам се, че българското правителство организира хуманитарен полет и се грижи за сънародниците, които се нуждаят от помощ. Благодарение на тези усилия, българите от Израел се прибраха безопасно в родината си. Продължавайте да се грижите за нас!

  2. телят на Народното събрание Емил Иванов присъстваха на откриването на международната конференция по външна политика. В конференцията бяха разгледани важни въпроси и теми от областта на международната политика. Присъствието на високопоставените политици говори за важността, която те отделят на външната политика на България.

  3. , Живко Маринов и Живка Коцева, оказаха почетна покана на президента на Ермения Армен Саркисян за официален визит в България. Срещата се проведе в президентския дворец „Естуджендак“ в Ереван, където беше обсъдена перспективата за развитие на двустранните отношения между двата държави. Визитата на президента на Ермения в България ще бъде историческа, тъй като това ще бъде първото посещение на ерменски глава на държава у нас от установяването на дипломатически отношения през 1992 година.
   Официалният визит на президента на Ермения в България е важно събитие за двустранните отношения между двата държави. Това доказва, че България се стреми към развитие на приятелските връзки с Ермения и сътрудничеството между тях. Визитата ще бъде важна и за икономическото сътрудничество, като се откриват нови възможности за търговия и инвестиции.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here