More

  Кметът на Истанбул изпрати поздрави до българския народ, туристи от Търговище се срещнаха с него пред хотел „Пера Палас“

  Истанбул. Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу изпрати поздрави до българския народ. С него се срещнаха представителите на хор „Златна лира“ – Търговище, които посетиха първият хотел в Истанбул – „Пера Палас“ – част от екскурзията си в турския мегаполис.

  Октомврийската среща беше случайна, а сънародниците си направиха снимка за спомен с Екрем Имамоглу, който е един от най-влиятелните политици в южната ни съседка и се радва на голямо одобрение сред сънародниците си. Имамоглу е спрял, поздравил българите на английски с „Добре дошли“ и попитал откъде са. Той се зарадвал, че туристите са от съседна на Турция държава и изпратил по тях специални поздрави до българския народ, разказа пред Bgtourism.bg екскурзоводът към „Дискориум“ Мюжгян Кахраман.

  Библиотеката на емблематичния хотел Pera Palace в Истанбул е свидетел на велики моменти от историята

  Мюжгян Кахраман е показала на българската група елегантната неокласическа фасада на френско-турския архитект Александър Валори.

  Хотел „Пера Палас“ Истанбул/Снимки Руслан Йорданов, Bgtourism.bg

  Ремонтите не са отнели нищо от духа на хотела и човек може лесно да си представи как е изглеждал и преди 100 години.

  На приземния етаж салонът задава тона със своите шест купола от стъкло, грандиозни полилеи и мебели от червено кадифе.

  Хотелът има 115 стаи. Стая 101 е била любима на Мустафа Кемал Ататюрк. Днес тя е превърната в малък музей, където са изложени негови лични вещи.

  Ежедневно е посещавана от стотици туристи. Оригиналният електрически асансьор, монтиран през 1892 г., е една от атракциите. Този шедьовър от ковано желязо и махагон тогава е бил вторият, инсталиран в Европа, веднага след този на Айфеловата кула.

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  4 Comments

  1. най-известните и любими политици в Турция. Изглежда, българският народ има голямо влияние и уважение в Истанбул, което е много приятно за всякакви междукултурни връзки и сътрудничество. Надявам се, че тази среща е само начало на по-дълготраен и ползотворен диалог между двата народа.

  2. Бих искал да изразя възхищението си от гостоприемството на мера Имамоулу в Истанбул и от това, че той отделя време да посрещне и поздрави българските туристи. Това е прекрасна пример за добрите взаимоотношения между нашите две нации и се надявам да продължават да се развиват.

  3. ви за българския народ. Това е прекрасен жест от кмета на Истанбул, който показва отношението му към туристите и важността на добросъседските отношения. За нас, българите, е гордеене и приятно изненадване да бъдем поздравени от такъв влиятелен политик като Екрем Имамоглу. Надявам се, че това ср

  4. Благодаря на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу за приятната среща с българския хор „Златна лира“. Това е прекрасен жест от негова страна да приветства българския народ и да изпрати специални поздрави до нас. Имамоглу е изключително влиятелен политик в региона и му с

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here