More

  Донка Михайлова: За 30 години Българският фестивал на сливата направи Троян по-популярна туристическа дестинация

  Троян. За 30 години Българският фестивал на сливата направи Троян по-популярна туристическа дестинация, донесе ни нови приятелства, вля повече средства в бизнеса и най-вече даде ново самочувствие на Троян и на троянците. Това каза за БТА кметът на града Донка Михайлова.

  Тридесетото издание на фестивала се организира от утре до 24-и септември в Троян и Орешак. Михайлова обясни, че в последните години общината работи много за събитийния туризъм.

  „Причината е, че все повече хора идват при нас, водени от желанието да станат част от културните събития, а може би Българският фестивал на сливата е най-атрактивното събитие. Хотелиерите ми споделят, че още преди три месеца голяма част от местата в техните хотели са заети. Най-силно впечатление ми направиха думите на собственик на кафене, който каза следното: -„Фестивалът на сливата ми помага спокойно да преживеем трудните зимни месеци, да задържим хората, които работят в заведението, и да посрещнем пролетта с оптимизъм“, обясни Михайлова.

  Тя обясни, че желанието на общината е всеки път гостите на фестивала да откриват нещо различно и интересно, което им доставя радост. „Всъщност може би това е формулата за успеха на този фестивал, който беше признат за един от най-добрите фестивали в Европа“, заяви Михайлова.

  По думите й програмата на 30-ото издание на Българския фестивал на сливата предлага много нови и различни събития.

  Началото днес ще бъде поставено с поднасяне на венци и цветя по повод Деня на независимостта пред мемориален комплекс „Вила Ванна“. Изложбата „Сливово-ракиени истории“ ще бъде открита следобед в Музея на занаятите. Поводът за нея е 30 години от създаването на Българския фестивал на сливата и 75-годишнината на „Винпром-Троян“ АД.

  Програмата включва още парад и концерт на духовите оркестри и мажоретки от градовете Троян, Ботевград и Елин Пелин. Вечерта ще завърши с концерт на Георги Христов и бенд и със празнична заря.

  Традиционното празнично дефиле ще постави началото на втория ден от фестивала, който ще бъде открит официално в 10:45 часа от кмета на Троян Донка Михайлова. Веднага след това ще бъде запален и казанът за изваряване на ракия. Ще има дегустация на традиционни местни ястия и представяне на атракцията „Триизмерен стенопис – 30 години Български фестивал на сливата“.

  Програмата през деня включва още кулинарна изложба и конкурс за най-добра домашна сливова ракия, концерт на ансамбъл „София-6“, състезание по надяждане с люти чушки. Ще бъде представена арт инсталацията на фондация „АЛОС“ и на Националното училище за приложни изкуства „Проф. Венко Колев“ в Троян.

  Втората вечер от фестивала ще завърши с концерти на Трио „Сопрано“ и на Миро.

  В последния ден – 24-и септември, програмата включва изпълнения на местни и гостуващи танцови и музикални състави.

  В Троян фестивалът ще бъде закрит с концерт на ансамбъл „Чинари“, а в село Орешак с концерт на група Тангра.

  Ще има и хоротека с участието на духова музика „Заедно“ по повод 10-годишнината от създаването й.

  През трите дни в Троян ще има „Улица на занаятите“, „Ден на отворените бутилки във „Винпром -Троян“ АД“, както и забавления за децата – рисунки на асфалт, арт ателиета по керамика и плъстене.

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  7 Comments

  1. дългогодишния Български фестивал на сливата в Троян е изключително важен за развитието на града. Той не само увеличи популярността на Троян като туристическа дестинация, но и донесе нови приятелства и повече средства в бизнеса. Едно от най-големите постижения на фестивала е, че върна на троянците ново самочувствие и ги насърчи да бъдат горди с родния си град. Организаторите на събитието са успели да превърнат фестивала в едно от най-атрактивните културни събития в България, което привлича все повече посетители всяка година. Желанието на организаторите е да вършат нещо различно и интересно за гостите си и да ги радват с оригинални и забавни програми. Българският фестивал на сливата в Троян е носител на заслужена международна репутация и значителен фактор за развитието на туризма в региона.

  2. чи нови идеи и събития. Сливовата градина, карнавалните дейности, изложбите и конкурсите привличат хиляди посетители от цял свят. Това е мястото, където се събират любителите на сливата и традициите. Троян е станал истинска перла в туристическото каре на България благодарение на Българския фестивал на сливата.

  3. стическа дестинация отвсякога. Всяка година хиляди посетители се събират в града, за да опитат най-вкусните и ароматни сливи в страната. Фестивалът не само предлага възможност за наслада на изобилието от плодове, но също така представя и традициите и културата на региона. Троян се превръща в истински център на събития и забавления, оставяйки незабравими спомени в сърцето на всеки посетител. Сигурен съм, че Българският фестивал на сливата ще продължи да расте и да привлича все повече и повече туристи в бъдеще.

  4. привличайки хиляди посетители всяка година. Троян е известен със своите вкусни сливи и традиционни рецепти, които се представят на фестивала. Не само се наслаждавам на храната и напитките, но и на разнообразието от културни събития, изложби и концерти, които проходят през времето на фестивала. Благодарение на сливата, Троян е запазил своята идентичност като град на гурме и туристическа мека. Препоръчвам на всеки да посети този чудесен фестивал и да се поддаде на изобилието от вкусове и култура, които градът предлага.

  5. обавяйки красотата и вкуса на това сладко плодче. Този фестивал е отлична възможност за почитателите на сливата да се насладят на разнообразни сливени продукти, да се запознаят с традициите на Троян и да се насладят на уникална атмосфера. Събитието привлича хиляди посетители от цялата страна и ги запознава с богатите вкусове и културата на България. По време на фестивала можете да опитате различни варианти на сливови деликатеси, да се насладите на народни песни и танци и да се потопите в уникалната атмосфера на Троян. Отлична инициатива, която заслужава да се подкрепи и развива и в бъдеще.

  6. иновации в производството на сливови продукти и създаде прекрасна възможност за промотиране на нашата култура и традиции. Събитието предлага много забавления и вкусна храна, а прекрасната природа на Троянска планина привлича все повече и повече посетители. Благодарение на Българския фестивал на сливата, Троян става не само град на сливите, но и на гостоприемството и радостта от живота.

  7. а дестинация и известна с богатството си от сливи и традиционни деликатеси. Събитието събира хиляди посетители от цяла България и чужбина, които имат възможност да опитат най-добрите сливи и продукти от троянската област. През годините фестивалът стана символ на града и спомага за развитието на местното икономика и туризъм. Участниците в събитието могат да се насладят на богата програма с концерти, народни игри и изложби на народни ремесла, които отразяват богатата култура на Троян и неговия регион. Животът в града през фестивала пулсира и създава уникално атмосфера, която привлича все повече и повече посетители от цял свят.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here