More

  България засилва охраната на обекти, които се смятат за по-рискови – летища, гари, синагоги, посолството на държавата Израел

  София. В България няма повишена заплаха от терористични действия в резултат на бойните действия между Израел и палестинските територии. Засилва се охраната само на отделни обекти, които се смятат за по-рискови: летища, гари, синагоги, посолството на държавата Израел, места, на които има еврейски общности или израелски туристи. По отношение на всички останали институции нивото на опасност остава най-ниското възможно.

  Това се разбра след среща при премиера акад. Николай Денков, на която той беше запознат с анализа на Националния контратерористичен център. Днес структурата към Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) е провела две заседания, в резултат на които е изготвен доклад до министъра на вътрешните работи, който координира цялата антитерористична дейност на територията на страната. В Центъра влизат ДАНС, МВР, Държавна агенция „Разузнаване“, служба „Военно разузнаване“ и служба „Военна полиция“ към Министерството на отбраната. На срещата при министър-председателя участва и заместник-главният прокурор Мария Павлова.

  „Ситуацията се променя много бързо. Има сериозна опасност от развитие на конфликта и неговото ескалиране, което в средносрочен план може да доведе до повишаване на бежанските потоци, до рискове, свързани с доставката на суровини, а оттам и до повишаване на цените на тези суровини“, предупреди премиерът. Националниятконтратерористичен център ще заседава всеки ден, при необходимост и по два пъти на ден, уточни акад. Денков.

  Днес следобед с правителствения самолет „Еърбъс“ от Тел Авив в България се завърна първата група наши сънародници. Тази вечер се осъществявавтори полет. „В момента екипите на посолството в Израел събират хора, които желаят да се приберат. Преди да излетим от Израел с първия полет, имаше записани 68 човека за втория. Самолетът може да поеме 90“, обясни министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, който лично прибра първата група българи от Тел Авив. Други държави членки на ЕС са изявили желание българският самолет да превози и техни граждани до София.

  Към момента няма подготовка за евакуация на служителите в българското посолство в Тел Авив. Те са на разположение в посолството и работят за безопасното извеждане от страната на всички останали български граждани.

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  4 Comments

  1. Подобно заглавие е успокоително за гражданите на България, като ни информира, че в страната няма повишена заплаха от терористични действия във връзка с бойните действия между Израел и палестинските територии. Охраната е засиленa само на някои по-рискови обекти, което е логично и необходимо. Това е важна информация, която ни помага да се чувстваме по-спокойни и сигурни.

  2. а от енергийната независимост. За съжаление, страната ни все още е твърде зависима от вноса на енергия, което не само засяга сигурността ни, но и икономическото ни положение. Трябва да се обърне повече внимание и инвестиции във възобновяемите източници на енергия, като слънчева и вятърна енергия, за да може България да постигне дългосрочна енергийна независимост и да се справи успешно с бъдещите предизвикателства.

  3. егионите на Средна Европа, заяви бившият ръководител на ОДВ-София Владимир Василев.
   България е сравнително сигурна и стабилна държава, когато става въпрос за заплахата от терористични атаки. Това потвърждава и бившият ръководител на ОДВ-София, Владимир Василев. Разбира се, никоя държава не може да се счита за напълно безопасна, но според него България няма повишена заплаха. Политиката на страната за сътрудничество и взаимодействие с другите европейски държави със сигурност помага за поддържането на сигурността и защитата на гражданите. Очевидно е важно да продължим да следим внимателно и да вземаме необходимите мерки за оцеляване и предотвратяване на потенциални заплахи, но в цялост, можем да се чувстваме относително безопасни в нашата родина.

  4. Хамас. Правителството на България активно следи развитието на ситуацията и поддържа контакт със съответните организации за сигурност. Гражданите могат да бъдат спокойни и да продължават със своите обичайни дейности. Все пак, винаги е добре да се бъдат внимателни и да се спазват инструкциите относно сигурността.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here