More

  Брюксел блокира сделката на Booking и eTraveli

  Брюксел. Европейската комисия отказа да разреши на онлайн компанията за краткосрочно настаняване „Букинг“ (Booking) да закупи шведската платформа „еТравели“ (eTraveli) по силата на европейските закони за защита на конкуренцията, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс и Европейската комисия.

  Базираната в САЩ „Букинг“ владее около 60 на сто от онлайн пазара на туристически резервации в Европа, според ЕК. „еТравели“ управлява няколко сайта за сравняване на цени на полети и купуване на самолетни билети.

  Дидие Рейндерс

  „Придобиването на „еТравели“ от страна на „Букинг“ ще засили доминиращата й позиция на онлайн пазара и ще повиши цените за хотелите, а вероятно и за потребителите“, заяви еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. По думите му „Букинг“ не е предоставил нужното, за да отговори на тези опасения, което е довело до решението на комисията да забрани сделката.

  По време на разследването на проблема, проведено от ЕК, други играчи от туристическия сектор, включително хотели и конкуренти на „Букинг“, са изразили опасения, че поглъщането на „еТравели“ ще намали конкуренцията и ще повиши цените, посочва Еврокомисията.

  От „Букинг“ са представили като алтернатива да показва на потребителите предложенията за хотели на платформите на конкурентите, след като са закупили самолетни билети от неговите сайтове. Показаните алтернативи за подбрани от търсачката на „Букинг“ – „Каяк“ (KAYAK). Според ЕК обаче това предложение е непрозрачно, неефективно и трудно за наблюдение. „Букинг“ има право да оспори решението на Комисията.

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  8 Comments

  1. The term „endowment effect“ refers to the cognitive bias in which individuals place a higher value on an object they already own compared to the value they would place on acquiring the same object if they did not own it. This bias can lead to people refusing to give up or sell objects even when offered a higher price than their perceived value.

   In other words, the mere ownership of an item increases its perceived value in the eyes of the owner. This bias can be observed in various contexts, such as personal possessions, investments, and even social relationships.

   The endowment effect is believed to be rooted in loss aversion, as people tend to weigh potential losses more heavily than potential gains. It can also be attributed to a psychological attachment formed with possessions, which creates a sense of ownership and increases their value.

   The effect has been widely studied in behavioral economics and has important implications for decision-making and economic behavior. It can contribute to inefficiencies in markets, as sellers tend to overvalue their goods and demand higher prices, while buyers may be unwilling to pay the perceived value.

   Understanding the endowment effect is crucial for marketers, negotiators, and policymakers, as it can shape consumer behavior, influence negotiation outcomes, and impact economic policies. By recognizing this bias and its potential consequences, individuals and organizations can better navigate decision-making processes and optimize outcomes.

  2. да внася промени в условията и правилата за отдаване на настанителни места в ЕС, съобщава Би Би Си. Комисията има сериозни опасения, че тези промени биха нарушили конкуренцията на пазара и биха навредили на потребителите. „Букинг“ искаше да въведе условия, които биха допуснали сключването на договори за отдаване на настанителни места, които да предлагат по-добра защита на хората, но Европейската комисия смята, че това не е достатъчно и това може да се окаже във вреда на конкуренцията.

  3. . Решението на Европейската комисия да откаже сделката между „Букинг“ и „еТравели“ е важно за защитата на конкуренцията в електронната туристическа индустрия. Отказът подчертава необходимостта от запазване на разнообразие и равнопоставеност между различните онлайн платформи. Това решение ще защити малките и независими играчи на пазара и ще предотврати формирането на монополи. Радваме се, че Комисията се придържа към принципите на свободна конкуренция и защита на потребителите.

  4. Отказът на Европейската комисия да одобри сделката между „Букинг“ и „еТравели“ е важна новина за конкурентната среда в онлайн индустрията на краткосрочно настаняване. Това решение доказва, че ЕС се стреми да защити конкуренцията и да предотврати консолидацията в сектора. Този ход може да има важни последици за участниците в пазара и може да допринесе за по-голяма разнообразност и избор за потребителите.

  5. Брюксел. Европейската комисия е отказала на компанията за краткосрочно настаняване „Букинг“ разрешение за закупуване на шведската платформа „еТравели“ в съответствие с европейските закони за конкуренцията. Това е важна новина, тъй като това показва усилията на ЕС да поддържа справедливостта и свободатата на конкуренцията в отрасъта на туризма. Благодарение на тази решение, европейските потребители ще могат да имат по-голям избор при резервиране на хотели и пътувания. Важно е за ЕС да продължава да защитава правата на потребителите и да насърчава конкуренцията между онлайн платформите.

  6. Европейската комисия отказа на „Букинг“ разрешение да закупи „еТравели“ поради нарушение на европейските закони за конкуренцията. Това решение показва важността на защитата на свободната конкуренция и предотвратяването на монополи в сферата на туристическите резервации.

  7. г.ком” да придобие гиганта за пътувания и настаняване „Expedia Group”. Решението се дължи на опасенията за нарушаване на конкуренцията на пазара. Хората, които използват услугите на „Букинг.ком“ и „Expedia Group“ вече започнаха да се притесняват, че пазарът за настаняване в ЕС ще бъде ограничен и цените ще се повишат.

  8. Напълно разбирам решението на Европейската комисия, че се отказва да разреши на „Букинг“ да закупи „еТра“. Това е добра новина за конкуренцията на пазара, защото предпазва разнообразието и възможностите за потребителите. Не е добре да се допуска прекомерно концентриране на пазара и монополи, което може да ограничи избора на потребителите и да повиши цените. Нужно е да се защитава свободната и справедлива конкуренция.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here